Minority Report heeft onze wereld meer geïnspireerd dan we denken

Films |
Vanavond zendt VTM 3 'Minority Report' uit, een film met Tom Cruise uit 2002 die behalve heel futuristisch ook erg invloedrijk is geweest voor technologieën die wij vandaag gebruiken. Zo kan je in de film zien hoe de hoofdrolspeler een aanraakscherm gebruikt, net zoals je nu dit artikel op een smartphone zou lezen. "Dit soort systemen bestaan dankzij 'Minority Report'", verklaart de Britse ontwerper Alex McDowell. 
 

Door Proximus

Deel dit nieuws

Werkelijkheid

In de film zien we hoe een Amerikaanse politiebrigade in het jaar 2054 criminaliteit bestrijdt voor het plaatsvindt. Ze beroepen zich op de visioenen van genetisch aangepaste zieners, "precogs" genaamd, die kunnen voorspellen of en wanneer iemand een misdaad zal plegen. In een van de sleutelscènes zien we hoe commissaris John Anderton (Tom Cruise) de beelden van de visioenen bekijkt op een aanraakscherm en deze in 3D kan bekijken door zijn handen en vingers te bewegen.
 
"Het gebarensysteem dat ik heb ontworpen voor 'Minority Report' is een van de beste voorbeelden van hoe deze film de hedendaagse technologie heeft beïnvloed", verklaarde McDowell over de film tijdens een toespraak op het Wereldarchitectuurfestival in Singapore. "Ik denk dat we absoluut de mogelijkheid hebben om de ontwikkeling van nieuwe technologieën te sturen."
 

Andere voorspellingen

Andere technologieën die werkelijkheid zijn geworden en voorspeld werden door de film zijn onder meer zelfsturende auto's, draagbare technologie zoals smartwatches, 3D-video en digitale advertenties die zich aanpassen naargelang wie ernaar kijkt. Volgens McDowell ging aan het ontwerpen van deze scènes veel onderzoek vooraf. "Eén van de voorbeelden die je veel in de film ziet, zijn de elektronische reclameborden die persoonlijke boodschappen leveren. Dat idee kreeg ik van de onlinewinkel Amazon", aldus de Britse ontwerper.
 
"Eigenlijk is het best een goed idee dat je advies krijgt over nieuwe producten op basis van wat je hebt gekocht. Het idee is zo logisch dat het inmiddels is doorgedrongen in ons dagelijks leven", verklaart McDowell aan het magazine Dezeen.
 

Wereldvisie

Wat de film ook bijzonder maakt, is de gedetailleerde uitwerking van de wereld waarin commissaris Anderton leeft. Normaal start een productieontwerper pas met zijn werk als het scenario is afgewerkt, maar in 'Minority Report' gebeurde dat vice versa. McDowell ontwierp niet alleen de futuristische stad maar ook de transportinfrastructuur en de sociale, politieke en culturele systemen.
 
"Dankzij deze aanpak konden de schrijvers de stad gebruiken als een manier om het verhaal te vertellen", aldus de ontwerper. "Zo heb ik bijvoorbeeld vliegende auto's ontworpen voor de film. De schrijvers hebben deze voertuigen gebruikt in een achtervolgingsscène."
 
Bekijk 'Minority Report' op 29 maart 2021 om 20u40 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top