Deze zondag is het de hoogdag van het Vlaamse wielrennen met de Ronde van Vlaanderen, die dit jaar zijn 105de editie viert. Het tweede monument van het seizoen na Milaan-San Remo belooft een mooie strijd om de opvolging van Mathieu van der Poel.
Ook al zal het publiek deze zondag, 4 april, niet op de weg aanwezig zijn, toch zal het grote wielerfeest met de Ronde van Vlaanderen plaatsvinden. Ondanks de Covid-19 pandemie is er nooit sprake geweest van uitstel van het legendarische Vlaamse evenement.
 
De Ronde is de klassieker die ruikt naar smalle wegen en steile heuvels, al dan niet verhard. En als de regen, of zelfs de wind, in de weg staat, is het een echte strijd die we op onze schermen zullen zien. Er is weinig informatie beschikbaar over de route om de samenscholingen te beperken, maar deze zou niet aan grote veranderingen onderhevig mogen zijn.
 
De beslissende Oude Kwaremont-Paterberg route
 
Na een start in Antwerpen krijgen de moedigste renners een paar honderd kilometer de tijd om zich los te maken van het peloton en de vroege vlucht te vormen, voordat ze de eerste moeilijkheden van deze lange dag tegenkomen. Met nog iets meer dan 100 kilometer te gaan gaat de race pas echt van start met een eerste passage door de Oude Kwaremont. Dan volgen de Eikenberg, de Leberg en de Berendries.
 
Met nog 60 km te gaan, komen we in het hart van de zaak met de tweede beklimming van de Oude Kwaremont gevolgd door de gevreesde Paterberg. De Koppenberg, waar vorig jaar alles ontplofte, en de Taaienberg zullen zich dan aan de renners voorstellen vóór de Oudestraat en de Kruisberg. Tenslotte volgt het tweede en laatste stuk van Oude Kwaremont-Paterberg voor de korte tien kilometer naar de finish in Oudenaarde.
 
Aan wie behoort de eer?
 
Zoals in alle wedstrijden waar deze drie mannen aan de start komen, zijn Wout Van Aert, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe de grote favorieten. Vorig jaar had het een race met drie man moeten zijn, als de wereldkampioen niet tegen een motor was gereden. Maar deze 3 renners zijn zo sterk dat ze elkaar ook kunnen neutraliseren, zoals het geval was in Milaan-San Remo waar Jasper Stuyven van de gelegenheid gebruik maakte om zijn eerste monument te winnen.
 
Stuyven zou het opnieuw kunnen doen, vooral omdat hij met voormalig wereldkampioen en winnaar in Kuurne, Mads Pedersen, een andere serieuze klant aan zijn zijde heeft. Laten we het Deceuninck-Quick Step blok niet vergeten waar iedereen een gevaar blijft achter Alaphilippe. Ook Tom Pidcock, het duo Greg Van Avermaet en Oliver Naesen, John Degenkolb en Tim Wellens, Stefan Küng, Alexander Kristoff en Matteo Trentin, Sep Vanmarcke, Dylan van Baarle, Alberto Bettiol of Peter Sagan…
 
Er zijn veel kandidaten, maar uiteindelijk zal er maar één zijn die zijn armen in de lucht steekt!