GP van Qatar geeft startschot voor MotoGP-seizoen dat competitiever dan ooit belooft te worden

Sport | De motoren zijn klaar om te brullen! Het 2021 MotoGP-seizoen gaat dit weekend van start in Qatar. De motocoureurs en teams beginnen aan een rally van 19 races die tot november zal duren. Tegen dan kennen we ook de naam van de opvolger van Joan Mir, de winnaar van het seizoen 2020. Van de kalender en favorieten tot enkele nieuwtjes: Proximus Pickx vertelt je alles over het nieuwe seizoen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het wachten is voorbij voor de fans van motorraces. De 22 piloten zullen dit weekend aan de start verschijnen tijdens de Grand Prix van Qatar, de eerste wedstrijd in een reeks van 19 races verspreid over het hele jaar. Na een ontregeld seizoen 2020, dat zich beperkte tot races in Europa, keren verschillende races terug op de kalender, zoals de must-see GP van Italië (28-30 mei), de GP van Japan (1-3 oktober) en de GP van Australië (22-24 oktober). 
 
De piloten zullen ook het nieuwe KymiRing-circuit in Helsinki, Finland ontdekken (9-11 juli). De GP van Tsjechië zal dit jaar evenwel niet op het programma staan, omdat de autoriteiten hebben gevraagd om het circuit van Brno te vernieuwen. De laatste (en beslissende?) race vindt plaats van 12 tot 14 november in Valencia.
 
Veel favorieten
 
Titelverdediger Joan Mir zal dit seizoen de druk op zijn schouders voelen. Enkele maanden na zijn eerste MotoGP-titel beschouwt de Suzuki-coureur zichzelf niet als de grote favoriet. "Er zijn veel goede motocoureurs en we weten allemaal dat het dit jaar erg moeilijk zal worden om de titel te behouden. We zullen onze kaarten uitspelen, zoals altijd," vertelde hij aan Motorsport.
 
De 23-jarige Spanjaard zal flink van zich moeten afbijten want de concurrentie is sterk. Te beginnen met zijn runner-up in 2020, Franco Morbidelli (Yamaha Petronas). De Italiaan kende een indrukwekkende tweede seizoenshelft, won drie races en is Yamaha’s nieuwe nummer één. Hij gaat het seizoen in als een van de grote favorieten, maar het is een druk die hij "leuk vindt". 
 
Fabio Quartararo, daarentegen, zal zich opnieuw moeten bewijzen na zijn mislukt seizoen vorig jaar. De Fransman begon 2020 met een knal en leek op weg naar de titel. Maar een gebrek aan regelmaat en mechanische problemen deden hem de das om. Quartararo verliet Petronas en trok naar Yamaha Factory, en ruilde van plaats met Valentino Rossi, zijn idool. Zijn doel: leren van de lessen van 2020 en werken aan zijn regelmaat.
 
Marquez of toch niet Marquez?
 
Zesvoudig wereldkampioen Marc Marquez blijft een raadsel. Nadat hij omwille van een breuk in de rechterbovenarm het grootste deel van het seizoen 2020 had gemist, werd verwacht dat de Honda-rijder in Qatar aan de start zou verschijnen. Uiteindelijk zal dat toch niet zo zijn. Zijn team liet weten dat de Spanjaard de openingsrace van het kampioenschap zou missen om medische redenen. Marquez is er fysiek nog niet helemaal klaar voor, vijftien weken na zijn laatste schouderoperatie. Hij werkt echter keihard aan zijn revalidatie om zo competitief mogelijk aan zijn comeback te kunnen beginnen. 
 
De afwezigheid van de kampioen en de degradatie van negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi naar een team van een lagere orde bevestigen de tendens van het seizoen 2020: het tij is gekeerd in de MotoGP. De jonge garde heeft het nu overgenomen en zal hard mee strijden voor de titel. Coureurs als Brad Binder (Red Bull KTM Racing) en Maverick Viñales (Yamaha) zijn ook kanshebbers, om nog maar te zwijgen van Jack Miller, de nieuwe nummer één van Ducati bij afwezigheid van Dovizioso, die een sabbatical doormaakt.
 
Johann Zarco is ook een kanshebber: de 30-jarige Fransman rijdt nu bij Avintia en zou wel eens de verrassing van het seizoen kunnen worden. Zijn ongelooflijke topsnelheid van 357,6 km/u tijdens het voorseizoen in Qatar, een record in de MotoGP-geschiedenis, is hiervan het bewijs.
 
Onvoorspelbaar, intens en verkwikkend: na een seizoen light 2020, belooft het nieuwe Moto GP-seizoen spannender dan ooit te worden! 
 
Volg zaterdag de oefensessies en kwalificaties en op zondag de Grote Prijs van Qatar live vanaf 18u15 op Eurosport 1. Volg ook de Moto2 en Moto3 support-klassen het hele seizoen lang op Eurosport!  

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top