#Worldtheaterday: Deze theaterstukken vonden hun weg naar het grote scherm!

Films |

Hoera, vandaag is het de internationale theaterdag. In afwachting van wanneer theaterzalen opnieuw de deuren mogen openen, presenteert Proximus Pickx je alvast de grootste theaterstukken die hun weg hebben gevonden naar het grote scherm.


Door Pickx

Deel dit nieuws

The Ides of March

Deze politieke thriller uit 2011 van regisseur George Clooney met Ryan Gosling, wijlen Philip Seymour Hoffman en Clooney zelf in een hoofdrol is gebaseerd op een toneelstuk van de hand van Beau Williamson, de scenarioschrijver achter de prestigieuze Amerikaanse hitserie ‘House of Cards’.

In ‘The Ides of March’ zien we hoe een jonge campagneleider (Ryan Gosling) worstelt met gewetenskwesties naarmate er steeds meer geheimen en intriges aan het licht komen tijdens de campagne die hij in goede banen probeert te leiden voor de Democratische presidentskandidaat Mike Morris (George Clooney).

Moonlight

Neen hoor, de Amerikaanse regisseur Barry Jenkins kwam niet helemaal zelf met het scenario van zijn film ‘Moonlight’ op de proppen. Dat idee kwam van Tarell Alvin Mcraney, de Amerikaanse scenarist die het toneelstukIn Moonlight Black Boys Look Blue’ schreef. Mcraney baseerde zich voor dat scenario voornamelijk op zijn eigen jeugdjaren waarin hij als jonge homoseksueel opgroeide in het toen door drugs geteisterde Miami.

Jenkins mag dan wel niet de bedenker geweest zijn, zijn vertaling van het scenario naar het grote doek was subliem. Dat bewijzen de twee Oscars die hij met de film won. Jenkins won een Oscar voor Beste Film en een Oscar voor Best Bewerkte Scenario. 

Fences

Wijlen August Wilson is één van de bekendste toneelschrijvers uit de afgelopen vijftig jaar. Hij bracht verhalen van talloze Afro-Amerikanen uit de Amerikaanse samenleving naar de oppervlakte door middel van prachtig geschreven theaterstukken. Eén van deze theaterstukken is ‘Fences’ dat Wilson in 1985 schreef en een klassieker is in het moderne theater.

‘Fences’ vertelt het verhaal van een Afro-Amerikaans gezin uit Pittsburgh in de jaren vijftig. Man des huizes Troy Maxson (Denzel Washington) heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen en denkt nog steeds met veel frustratie terug aan zijn mislukte baseballcarrière. Wanneer hij ontdekt dat zijn zoon eveneens een sportcarrière ambieert, komt hij oog in oog met zijn demonen te staan.

'Fences' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Glengarry Glen Ross

In 1982 schrijft de Amerikaanse toneelschrijver David Mamet zijn werkervaringen in een Amerikaans makelaarskantoor op papier. Hij destilleert er een toneelstuk uit waarin blijkt dat heel wat mensen vast zitten in een systeem dat enkel en alleen om geld draait. Mamets toneelstuk ging niet onopgemerkt voorbij. De Verenigde Staten bevonden zich in de jaren tachtig immers in een economische crisis en met zijn scherpe scenario maakte hij indruk.

Tien jaar later besloot regisseur James Foley het maatschappijkritische toneelstuk in samenwerking met Mamet te verfilmen. Dankzij een sterrencast met onder andere Kevin Spacey, Al Pacino, Ed Harris en Alec Baldwin groeide de film uit tot een icoon in de Amerikaanse cinema. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top