Ondanks het lage blok en de weinige ruimte die Wales gaf, wisten de Belgen met 3-1 te winnen van de Welshmen. Voor Romelu Lukaku werd het best een lastige avond door de stug verdedigende defensie van Wales. Toch was hij opnieuw beslissend met een doelpunt.
"Romelu Lukaku is misschien wel de meest complete aanvaller van de wereld. Hij heeft veel capaciteiten, snelheid, zijn spel met de rug naar doel, zijn visie, zijn stootkracht en zijn technische finesses." De Franse sportkrant L’Equipe schuwde de grote woorden niet voor Lukaku en wierp dus mooie bloemetjes naar de spits van de Rode Duivels. Toch kende Lukaku niet zijn meest gelukkige wedstrijd. In moeilijke omstandigheden wist hij echter toch zijn teller bij de Rode Duivels op 58 te zetten.

Laag blok

De intenties van Wales werden snel duidelijk. Met een laag blok van vijf verdedigers de boel zo goed mogelijk gesloten houden tegen de aanvallend sterke Belgen. “Als je een topteam als België een halve kans geeft, hangt de bal tegen de touwen”, was Wales-bondscoach Robert Page duidelijk.

De snelle 0-1-voorsprong hielp Wales aanvankelijk heel goed. Op deze manier konden ze hun geliefkoosde spelletje verder spelen. Door het gebrek aan ruimte werd het ook duidelijk dat de Rode Duivels geen gebruik konden maken van de snelheid van Lukaku. De oplossing om de deur van Wales open te beuken moest van ergens anders komen.

En zo geschiedde dankzij een klasseflits van Kevin De Bruyne. Na de gelijkmaker trokken de Belgen het spel ook meer open via Thomas Meunier en Thorgan Hazard, die op de flanken acteerden. Met enkele scherpe voorzetten werden de flankspelers goed benut. Eentje belandde zelfs op het hoofd van Hazard, die de Belgen op voorsprong bracht. Terwijl iedereen naar Lukaku keek, kon hij de perfecte bliksemafleider zijn voor Hazard.

Potentieel nog steeds niet bereikt

Het lage blok van Wales en de tevens niet zo optimale staat van het veld in Leuven maakten het voor Lukaku een moeilijke partij. Vaak stond er een dubbele dekking te verdedigen op de spits van de Rode Duivels. Hierdoor kwam er uiteraard ruimte voor andere spelers, maar voor Lukaku moet het best frustrerend geweest zijn. Slechts één goede kans kreeg hij voorgeschoteld via een uitstekend voetballende Kevin De Bruyne. Uiteindelijk zou hij die misser goedmaken met een goal vanop de strafschopstip.

Bij de Franse krant L’Equipe zien ze bijgevolg hoe Lukaku alleen maar blijft groeien als spits. “Geïnspireerd door Didier Drogba en geadviseerd door Thierry Henry bereikt Lukaku steeds meer en meer zijn absolute potentieel. Er zijn nog domeinen waar het beter kan - zijn kopspel kan namelijk nog geperfectioneerd worden – maar Lukaku mag misschien wel gezien worden als de meest complete spits te wereld”, klinkt het in de krant.

Mooie woorden die Lukaku alleen maar verder zullen inspireren. Trekt hij de lijn door tegen Tsjechië? Het antwoord volgt aanstaande zaterdag om 20u45 op VTM.