3-5-2: de nieuwe toverformule van Rode Duivels-bondscoach Roberto Martinez?

Rode Duivels | De Rode Duivels deden gisterenavond aan de Leuvense Dreef wat ze moesten doen. Wales werd in de eerste WK-kwalificatiematch van het jaar met 3-1 geklopt door onze Duivels. En wat ons opviel: bij afwezigheid van Eden Hazard en Axel Witsel lijkt er met Kevin De Bruyne, Leander Dendoncker en Youri Tielemans een nieuwe drievuldigheid gevormd in het middenveld.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Sinds Roberto Martinez aan het roer kwam te staan van de Rode Duivels, switchte de Spaanse coach snel naar een driemansachterhoede. Martinez opteerde om voor een 3-4-3 te gaan, met De Bruyne en Witsel als ankerpunten in de centrale as van het middenveld en Eden Hazard en Dries Mertens in steun van spits Romelu Lukaku. De kans dat Witsel echter het EK haalt, is bijzonder miniem na zijn scheur in de linker achillespees. En wat met Hazard? Raakt hij fit voor het EK? Het zijn twee vragen waar Martinez nu al een antwoord op moet vinden. Tegen Wales kregen we al enkele van zijn ideetjes te zien.

Dendoncker zonder tierlantijntjes

Aan de driemansachterhoede wordt niet geraakt, maar in de andere linies zagen we toch enkele belangrijke verschuivingen. In eerste instantie zagen we bij de ploegopstelling dat Tielemans en Dendoncker de nieuwe tandem zou worden op het middenveld en dat De Bruyne en Mertens in steun van Lukaku zouden spelen.

Het was dan ook uitkijken naar de prestatie van Dendoncker, die voor Martinez dus de natuurlijke vervanger lijkt te gaan worden van Witsel. De middenvelder van Wolverhampton Wanderers mag alvast terugblikken op een geslaagde wedstrijd. Net zoals Witsel bleef hij keurig in zijn positie, voetbalde hij zonder tierlantijntjes, bikkelde hij hard op dat middenveld en was hij telkens aanspeelbaar om zo weer het spel op gang te brengen.

Maar de precisie zoals die van Witsel evenaarde hij niet. En daarom lijkt het alsof bondscoach Martinez nu al een plan B heeft voor zijn middenveld.

De Bruyne als tweede spelmaker?

Want hoe er ook geschoven zal worden in de ploeg, alles zal rond één man draaien wanneer Eden Hazard niet speelfit zal geraken voor het EK. Kevin De Bruyne toonde andermaal dat hij in elk stadion kan schitteren. Wanneer KDB één meter ruimte kreeg, wist hij hiervan optimaal te profiteren. Als er gevaar was tegen Wales, kwam die vaak na een flits van De Bruyne.

Die vrije rol van De Bruyne zorgt ervoor dat Tielemans de schakel op het middenveld moet zijn tussen de defensie en de aanval. Gisteren zagen we ook dat veel aanvallen vertrokken bij hem, maar dat hij niet altijd de openingen kon vinden en er ook niet in slaagde om het tempo op te drijven.

In zo’n scenario kan Martinez dan opteren om te switchen naar een vijfmansmiddenveld, waarbij De Bruyne komt meedraaien als extra spelmaker. In dat geval kunnen de Belgen afstappen van de 3-4-3 en switchen naar een 3-5-2, waarbij Mertens en Lukaku een spitsenduo worden.

Alleszins heeft Martinez nog tijd genoeg om verder te experimenteren met zijn Rode Duivels. De volgende opdracht wordt een verplaatsing naar Tsjechië. De Tsjechen pakten gisteren alvast stevig uit met een 2-6 overwinning bij Estland. De Belgen zijn gewaarschuwd.

Kijk zaterdag 27 maart naar Tsjechië - België, vanaf 20u25 te volgen bij VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top