Heksen in overvloed in Proximus VOD dankzij Roald Dahl en ‘The Witches’

Begin jaren negentig besloot de Britse regisseur Nicolas Roeg dat er een film moest komen van het griezelige kinderboek ‘De Heksen’ van Roald Dahl. Hierin lezen we hoe een weesjongen heel wat kinderen redt uit de klauwen van heksen. Dertig jaar later vond ene Robert Zemeckis dat ‘De Heksen’ nog maar eens verfilmd moest worden. En gelukkig maar!

Nicolas Roeg moet helemaal weg geweest zijn van het boek dat kinderschrijver Roald Dahl in 1983 op de markt bracht. In het boek lezen we de avonturen van een Noorse jongen die per toeval in de handen, of beter gezegd in de klauwen, van kwaadaardige heksen terechtkomt. Deze heksen hebben het niet voor kinderen en komen met een plan om elk van hen te veranderen in kleine muizen via een toverdrank. Helaas voor de de Noorse jongen wordt hij snel gevat en ook tot muis omgetoverd. Hij kan echter ontsnappen en een plan bedenken om de heksen alsnog te verslaan.

Spanning genoeg in dit verhaal en dus dacht Nicolas Roeg aan twee topacteurs om dit avontuur op het grote doek te vertalen. Eén van de twee acteertalenten is niemand minder dan Anjelica Huston. Deze Amerikaanse actrice belichaamde de donkere sfeer wonderwel en kroop in de huid van de opperheks in de film. Huston werd bijgestaan door niemand minder dan Rowan Atkinson. Atkinson speelde deze keer geen grappig typetje maar wel de ijverige en nauwgezette hotelmanager Mr. Stringer die met zijn neurotische blik extra sfeer bezorgde aan de film.

Ontdek ‘The Witches’ uit 1990 nu op Netflix. Meer info over het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.


 

Van 1990 tot 2020

Van Huston en Atkinson tot en met de toen al geslaagde special effects: de Amerikaanse regisseur Robert Zemeckis was ongetwijfeld weg van Roegs filmadaptatie en besloot in 2020 dat hij ook deel zou nemen aan het Roald Dahl-feestje. Hij strikte Anne Hathaway als opperheks, Stanley Tucci als Mr. Stringer en liet vorig jaar ons opnieuw kennismaken met de heksen en hun onheilspellende plannen. 

Zemeckis koos ervoor om het verhaal deze keer te laten starten in 1968 in de Amerikaanse staat Alabama waar opnieuw een jongetje de plannen van de heksen per toeval ontdekt en alle kinderen ter wereld moet redden. Dankzij een ijzingwekkende vertolking van Anne Hathaway, een uniek scenario en onverwacht einde is ook deze herwerking zeker de moeite waard om te bekijken.‘The Witches’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD Catalogus? Druk op de ‘On Demand’ of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Top