Schoten maakt zich op voor eerste Scheldeprijs voor vrouwen

Sport | De coronacrisis heeft er voor de tweede keer op evenveel jaar tijd voor gezorgd dat Parijs-Roubaix niet in het voorjaar zal gereden worden. Maar hoezeer de pandemie roet in het eten blijft gooien, sinds dit jaar komt het dameswielrennen sterk opzetten. Zo staat er op woensdag 7 april de allereerste Scheldeprijs voor vrouwen op het programma.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dat we dit jaar voor het eerst een Scheldeprijs voor de dames elite mogen bewonderen, is best opmerkelijk. Organisator Flanders Classics had namelijk in eerste instantie plannen om een vrouwenrace in te plannen voor 2023. Maar we hoeven dus niet zo lang te wachten om het vrouwenpeloton te zien finishen in Schoten.

Dat er wat beweegt in het vrouwenwielrennen, mag duidelijk zijn. Na 108 uitsluitend mannelijke edities sinds 1907 wordt dit jaar voor het eerst ook een Scheldeprijs voor de vrouwen georganiseerd. Met de Scheldeprijs voor vrouwen heeft nu elke koers van de voorjaarsklassiekers bij Flanders Classics een vrouwenversie. Dan hebben we het ook over de Omloop Het Nieuwsblad, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen en de Brabantse Pijl.

Onofficieel wereldkampioenschap sprinten

“We zijn enorm trots dat de allereerste Scheldeprijs voor vrouwen nu realiteit wordt”, stelt Tomas Van Den Spiegel, CEO van Flanders Classics. “Tot vorig jaar was het nog een doelstelling om ons kransje voorjaarsklassiekers te vervolledigen met die ene wedstrijd die nog ontbrak, nu gaan we die stap vol enthousiasme zetten.”

De Antwerpse gemeente Schoten mag met recht en rede het epicentrum van de Scheldeprijs genoemd worden. Zo ligt de start én finish bij de mannen al jaren in Schoten en dat zal voor de vrouwen niet anders zijn. Naast de mannen mogen de vrouwen nu ook strijden tegen elkaar in het onofficiële wereldkampioenschap voor sprinters, zoals de Scheldeprijs ook wordt genoemd in de volksmond.

6 World Teams

Maar liefst 6 UCI Women’s World Teams staan te popelen om deel uit te maken van dit stukje geschiedenis in het vrouwenwielrennen. Zo staan Movistar Team Women, waar sinds dit seizoen Annemiek van Vleuten het mooie weer maakt, en Team DSM, de ploeg van de snelle Lorena Wiebes, alvast aan de start. Ook Ale’ BTC Ljubljana en Canyon//SRAM Racing, de ploeg van sprintster Hannah Barnes, ontbreken niet.

Daarnaast tekenen ook Team BikeExchange en Trek-Segafredo, sinds dit seizoen de nieuwe thuishaven van Chloe Hosking, present. Zij worden uitgedaagd door onder andere de volgende vijf Belgische ploegen: Bingoal Casino-Chevalmeire, Lotto Soudal Ladies, Doltcini-Van Eyck-Proximus, Multum Accountants Ladies en Ciclismo Mundial. In totaal zullen er 28 ploegen aan de start verschijnen.

Kijk op woensdag 7 april naar de allereerste editie van de Scheldeprijs voor vrouwen via deze livestream.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top