Mythische vieringen: Riquelme flappert met de oren richting voorzitter Boca Juniors

Wanneer Boca Juniors en River Plate tegenover elkaar staan, mag je vonken en vuur verwachten in misschien wel de heetste derby ter wereld. In 2001 stond voor Boca Juniors ene Juan Roman Riquelme tussen de lijnen. Dankzij hem zou het een memorabel onderling duel worden tussen de rivalen.

We spoelen dus terug naar 2001. In die periode werd het Argentijnse voetbalkampioenschap nog gespeeld in twee fases: de Apertura en de Clausura. De eerste fase, de Apertura, werd gewonnen door Boca Juniors. Het team uit Buenos Aires haalde het met vier punten voorsprong op eeuwige rivaal River Plate.

In de Clausura verliep het echter een pak minder. San Lorenzo stak er met kop en schouders bovenuit en pakte de titel in de tweede fase met 17 punten voorsprong op Boca Juniors, dat pas als derde het tweede deel van het kampioenschap zou afsluiten. Tussen de twee eindigde River Plate. Toch zal die laatste ploeg geen goede herinneringen overhouden aan het onderlinge duel met Boca Juniors. En daar was ene Juan Roman Riquelme verantwoordelijk voor.

Penaltymisser meteen rechtgezet

Op 8 april 2001 werd de tiende speeldag van de Clausura afgewerkt. Deze speeldag zou gekruid worden door de derby van Buenos Aires, dé clash van het Argentijnse voetbal. Doordat San Lorenzo naar de titel freewheelde, stond enkel de eer van de stad op het spel.

Het mythische La Bombonera van Boca Juniors was het strijdtoneel die dag. De spanningen langs het veld liepen hoog op, maar pas in de tweede helft zou de partij tussen Boca Juniors en River Plate op gang komen. In de 66ste minuut opende Hugo Ibarra de debatten voor Boca. In de 72ste minuut zou Riquelme de score verdubbelen. Zijn penalty werd echter in eerste instantie gestopt. Maar in de rebound kopte de frivole Argentijn alsnog het leer binnen.

Hoor je het goed?

Riquelme, die uitgegroeid was tot een heuse ster bij Boca Juniors en bij uitbreiding het Argentijnse voetbal, rende zichtbaar tevreden richting het midden van het veld. Zijn ploegmaats die wilden meevieren, werden voor even aan de kant geduwd. Riquelme had namelijk een bepaalde viering in gedachten. Met de blik richting de tribunes gericht, plaatste hij zijn handen achter zijn oren, om aan te duiden hoezeer het stadion ontplofte dankzij zijn treffer. Secondenlang bleef Riquelme deze pose aanhouden.

Het gebaar van de nummer 10 was gericht naar één man: de voorzitter van de Boca Juniors. Richting de presidentiële box in La Bombonera stonden de haviksogen van Riquelme geviseerd op Mauricio Macri, die ook van 2015 tot 2019 voorzitter was van de Argentijnse voetbalbond.

De reden voor de woede van Riquelme? Het uitblijven van een nieuw contract voor Riquelme bij Boca Juniors, die met de vreugde-uitbarsting van het stadion wou aantonen hoezeer de fans achter hem stonden. De bede werd echter niet aanhoord. Macri kwam niet met een nieuw contract op de proppen. Met een titel in de Apertura, een eindzege in de Copa Libertadores en de titel van Zuid-Amerikaans voetballer van het jaar trok Riquelme richting FC Barcelona.

Fan van onze reeks 'Mythische vieringen'? Lees dan ook ons vorige verhaal over Raúl.

Nieuws

Bekijk alles
Top