Naar aanleiding van EA-Gate vonden we het een goed idee om dieper in te gaan op de FIFA-markt. Onze huisspecialist MrDoorey (Hakim El-Kaddouri) helpt ons in de ontdekking van de markt. Om te snappen waarom iemand gek genoeg zou zijn om €1.700 uit te geven aan 5 spelers in FIFA moeten de basisbeginselen van de FIFA-markt gekend zijn. We sommen ze hieronder even op.

 

FIFA is veel meer dan enkel het spelen van het spel. Iedereen begint met een minder team aan de start van FIFA Ultimate Team. Elke speler heeft een rating van 45 tot 99. Op de onderstaande afbeelding kunnen jullie een starters team zien. We beginnen altijd met bronzen (45-64 ALG) en zilveren (65-74 ALG).

Door munten te verzamelen kunnen we nieuwe spelers op de markt halen en onze ploeg verbeteren om hopelijk ooit ons droomteam te kunnen maken.

Het verzamelen van munten is een van de belangrijkste factoren in het spelen van Ultimate Team. Er zijn verschillende manieren om munten te verzamelen:

– Openen van pakketten.
– Handelen met spelers
– Muntenbonussen verkrijgen.

Pakketten openen

FIFA werkt met een systeem van twee in-game valuta’s namelijk “munten” & “punten”.Punten zijn te verkrijgen door echt geld te uit te geven. In ruil voor die punten kunnen er pakketten in de FUT-winkel gekocht worden. In die pakketten zitten spelers – verbruiksitems, managers… Deze items kunnen op de FIFA-markt verkocht worden voor munten.

Met punten kunnen enkel pakketten gekocht worden met daarin spelers van een variabele waarde. In het eerst pakket, komt Youri Tielemans tevoorschijn die 1.200 munten kost en in het tweede pakket zien we Kylian Mbappé die voor 661.000 munten gaat op de markt. Het blijft een gok. Dit is dan ook de reden waarom de Belgische overheid ervoor koos om dit als gokken te klasseren. Deze keuze heeft een groot gevolg: het aankopen van FIFA-punten in België is verboden.

De optie voor het kopen van punten valt weg, maar we kunnen wel nog steeds munten gebruiken op pakketten te openen. Als we munten gebruiken, hopen we natuurlijk dat de waarde van de spelers in het pakket meer is dan de prijs van het pakket.

Er zijn ook pakketten die “gratis” te verkrijgen zijn. “Win X aantal wedstrijden” om als beloning een pakket te krijgen. De spelers in deze pakketten zijn vaak onverhandelbaar. Dit betekent dat er wel mee kan gespeeld worden, maar dat ze niet verkocht kunnen worden op de markt.

Handelen met spelers

De tweede manier om munten te verzamelen is door het verhandelen van spelers. Speler X wordt aangekocht aan een bepaalde prijs en daarna verkocht aan een hogere prijs. Door vraag & aanbod van deze speler op de markt kan de prijs de lucht inschieten of juist dalen. Even een voorbeeld: In de laatste spelers-promo genaamd “Wat Als” kreeg Dries Mertens een speciale kaart.

Mertens speelt voor Napoli en heeft daarom een goede link met zijn spitsbroer Victor Osimhen. Als we de prijs van Osimhen bekijken, zien we een stijging toen Mertens op de markt verscheen. Beide spelers linken nu eenmaal goed aan elkaar (teamgeest) waardoor Osimhen in prijs toeneemt.

Er was een mooie winstmarge te behalen als we Osimhen voor 29.000 munten gekocht hadden.. Zonder het spel dus echt te spelen of geld uit te geven, kan er ook geld verdiend worden. Er zijn hiervoor FUT-markt specialisten, ook wel “Trader” genoemd, de grootste Trader van België is Simon Belgian Fut Trader” Hij helpt mensen bij het voorspellen van deze prijsverschillen om op die manier munten te verzamelen.

Muntenbonussen door te spelen

Nadat we verschillende methodes gebruikt hebben, komen we nu op de laatste om ons muntentotaal de hoogte in te krijgen en dat is door te spelen.

Er zijn verschillende spelmodes op FIFA Ultimate Team: Draft, Division Rivals, Fut Champions… Vooral de laatste wordt vaak aangekaart omdat dit de manier is om in het professionele circuit van FIFA te komen. FUT Champions Weekend League is een competitie die elke vrijdag om 8 uur start en op maandag 8 uur sluit. In deze 72 uur kunnen 30 wedstrijden gespeeld worden en worden beloningen uitgedeeld aan de hand van het behaalde aantal overwinningen.

Het voorbeeld hieronder is Elite 3, waarvoor 23 van de 30 wedstrijden gewonnen moet worden. Hiervoor geeft EA een aantal pakketten en 70.000 munten.

Zwarte markt

Nu de snelcursus FIFA-markt erop zit, kunnen we op de zwarte markt duiken.

EA stelt het alleen mogelijk om FIFA-punten te kopen. De vraag van spelers komt om munten direct te kopen en niet via een tussenstation (punten) te moeten werken. Vele traders spelen in op die vraag en verkopen hun munten op de zwarte markt. Als we €100 uitgeven aan FIFA punten dan halen we minimaal 96.000 munten uit de pakketten, maar met diezelfde €100 kunnen we op de zwarte markt 1.300.000 munten verkrijgen. De 1.300.000 munten zijn gegarandeerd.

Voetnoot: Het kopen van munten is tegen de Terms of Service van EA en zorgt ervoor dat een sanctie wordt uitgedeeld. De sancties variëren van het verlies van alle munten tot het blokkeren van het account. Dus wij raden jullie in geen enkele manier aan om hieraan deel te nemen.

De zwarte markt in FIFA is niet nieuws. In FIFA 15 gingen de geruchten al de ronde dat EA werknemers accounts verkochten met voor opgeladen munten, spelers of punten. EA-gate zou dus al enkele jaren aan de gang zijn. Voor zij die het gemist zouden hebben, leggen we het nog kort even uit:

Zoals jullie ongetwijfeld weten, hebben bepaalde EA werknemers rechten in het spel. Dat zorgt ervoor dat ze spelers, pakketten, munten en punten kunnen toevoegen aan accounts. Dit wordt gebruikt om gehackte spelers hun kaarten en munten terug te geven, maar ook als marketingtool. Voetballers die het spel spelen, kunnen bij EA 3 iconen en 2 zelfgekozen spelers aanvragen. Indien de speler bekend genoeg is, krijgt hij ook een kaart van zichzelf met een 99 beoordeling. Dit systeem zou misbruikt zijn waardoor er een extra markt startte.

Laat ons even de prijs analyseren.

Zoals jullie kunnen zien in de toegevoegde screenshots zouden de fraudeurs 3 Icon Moment en 2 Team Of The Year kaarten tegen betaling op de accounts van de betalers plaatsen.

– Prime Moments Ronaldo Lima heeft een huidige waarde van 15.000.000 munten als hij op de markt zou terug te vinden zijn. Aangezien hij zo weinig uit een pakket gehaald wordt, komt hij ook niet op de markt.
– Prime Moments Ruud Gullit heeft een waarde van 15.000.000 als hij op de markt zou zijn. Hetzelfde geldt voor Gullit als voor Ronaldo.
– Prime Moments Patrick Vieira kost ruwweg 8.600.000 munten.
– Team of The Year Bruno Fernades heeft een prijskaartje van 3.500.000.
– Team of The Year Cristiano Ronaldo is een ruwe 7.500.000 munten waard.

Tel dit alles op en we komen op net geen 50.000.000 munten uit. Dat zijn nog maar 5 van de 11 spelers die op het veld staan. Laat ons even de verschillende verzamelmanieren overlopen om te zien hoe we aan 50.000.000 munten kunnen komen.

Spelen?

We moeten ongeveer 33.000 wedstrijden spelen op Ultimate Team. Elke wedstrijd duurt 20 minuten. Dit komt neer op ongeveer 463 dagen non-stop gamen. Een leuk weetje tussendoor misschien is dat Ultimate team zich elk jaar “reset”. De spelers die in FIFA21 verkregen zijn, gaan niet mee naar FIFA22.

Handelen?

Een trader kan ongeveer 10.000 munten verkrijgen in 10 minuten. Om 50.000.000 munten te bekomen moeten we dus 35 dagen 24/7 aan het handelen zijn en mag er helemaal niets mislopen.

Punten?

Dan maar op de gemakkelijke manier, FIFA-punten. Wetende dat we uit €100 minimaal 96.000 munten verzamelen en we een totaal van 50.000.000 nodig hebben, zouden we een slordige €52.074 nodig hebben.

Om de spelers op een legale manier te verkrijgen, moeten we dus ofwel 463 dagen non-stop spelen, ofwel 35 dagen non-stop handelen ofwel €52.074 uitgeven. Plots lijkt die €1.700 niet zo veel meer.

Voetnoot hier: EA bracht een statement uit. Hierin deelden ze mee dat iedereen die hiermee betrokken was permanent zou verbannen worden van de EA-servers en dus niet meer zouden spelen. Hierbij verliezen ze ook hun spelers en de €1.700 die ze betaalden voor de kaarten.

Hopelijk snappen jullie nu iets beter wat de FIFA-markt precies inhoudt en waarom die hallucinante €1.700 eigenlijk niet zo veel was.