Morgen worden de eerste Europese kwalificatiematchen voor het WK 2022 in Qatar op gang getrapt. De Rode Duivels komen meteen in actie, ze ontvangen om 20u45 Wales in Leuven.
De 55 Europese landen zijn in de kwalificaties opgedeeld in vijf groepen van zes landen en vijf van vijf landen. Er zijn heen- en terugmatchen. In groep E zitten de Rode Duivels samen met Wales, Estland, Tsjechië en Wit-Rusland.

De WK-kwalificatiematchen in Europa worden in vier periodes afgewerkt. In de eerste periode nemen de Rode Duivels het na Wales nog op tegen Tsjechië (27 maart in Praag) en Wit-Rusland (30 maart in Leuven). Pas na het EK van komende zomer staan van 1 tot 8 september nog drie speeldagen op de planning. Van 8 tot 12 oktober en van 11 tot 16 november worden telkens nog twee speeldagen afgewerkt. De tien poulewinnaars plaatsen zich voor het WK van eind volgend jaar (21 november-18 december). De tien runner-ups worden ondergebracht in drie play-offs met halve finales en een finale, samen met de twee beste groepswinnaars van de UEFA Nations League 2020-2021 die zich nog niet rechtstreeks hebben gekwalificeerd voor het WK en niet tot de runner-ups behoren. De winnaars van de drie play-offs, die plaatsvinden tussen 24 en 29 maart 2022, krijgen ook nog een WK-ticket. In april 2022 is de WK-loting voorzien.

De Europese Voetbalbond (UEFA) nodigde gastland Qatar uit om zich in groep A, de poule met Portugal, Azerbeidzjan, Servië, Ierland en Luxemburg, voor te bereiden op het WK. De resultaten van de wedstrijden met Qatar, uiteraard al zeker van WK-deelname, tellen niet mee voor de stand. De thuismatchen van de regerende Aziatische kampioen worden in Europa afgewerkt om de andere teams de verre trip te besparen.

Ook de WK-kwalificaties worden beïnvloed door de coronapandemie. Sommige wedstrijden verhuisden al vanwege de coronamaatregelen naar andere landen. Zo vindt Portugal-Azerbeidzjan morgen in het Italiaanse Turijn plaats, Estland 'ontvangt' Tsjechië in het Poolse Lublin. Clubs kunnen weigeren om hun spelers vrij te geven voor interlandvoetbal als de plaatselijke gezondheidsautoriteiten het licht op rood zetten, zo kondigde de Wereldvoetbalbond FIFA vorig jaar al aan. Ook als er bij terugkeer quarantaineperiodes van minstens vijf dagen van kracht zijn, kan een club weigeren de betrokken speler te laten gaan. Koen Casteels (Wolfsburg), Dedryck Boyata (Hertha BSC), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund) en Thomas Meunier (Borussia Dortmund) mogen omwille van die reden niet met de Rode Duivels afreizen naar Tsjechië, dat zwaar getroffen is door het coronavirus.