#TolkienReadingDay: vijf weetjes die je nog niet wist over J.R.R. Tolkien

Films |

Vandaag vieren fans over de hele wereld #TolkienReadingDay ter ere van J.R.R. Tolkien, de bedenker van de magische wereld van The Lord of The Rings. Proximus Pickx dook daarom in de archieven en vond vijf weetjes over Tolkien die je wellicht nog niet wist.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tolkien: "Sam is de enige held"

J.R.R. Tolkien beschouwde SamwiseSamGamgee als de enige echte held van het Lord of The Rings-epos. Dat blijkt uit een brief die Tolkien schreef naar een fan. Daarin zou Tolkien Sam aanwijzen als enige echte held in tegenstelling tot andere gegadigden zoals Aragorn of Frodo. Ondanks Tolkiens letterlijke aanwijzing van Sam als "chief hero" twijfelden nog heel wat fans aan deze woorden. Gelukkig kon de zoon van Tolkien meer duidelijkheid scheppen. Hij bevestigde dat Samwise Gamgee volgens zijn vader de enige echte held was.

Tolkiens zoon vond films maar niets

Diezelfde zoon is een grote liefhebber van de boeken van zijn vader en was niet opgetogen met de filmische interpretatie van de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson. Volgens zoonlief Christopher Tolkien richtte Jackson zich met de films te veel op een jong publiek terwijl de boeken van zijn vader volgens hem niet dat doel voor ogen hadden. Volgens Tolkien gebruikte zijn vader het smoesje dat de boeken voor kinderen bedoeld waren om niet uitgelachen te worden met zijn fantasie.


Saruman ontmoette Tolkien in een pub

Van alle cast- en crewleden die meewerkten aan de films, heeft slechts één persoon J.R.R. Tolkien in het echt ontmoet. De man in kwestie is acteur Christopher Lee die de rol van de duistere tovenaar Saruman op zich nam. Lee ontmoette Tolkien per toeval in een Engelse pub genaamd ‘The Eagle and Child’ toen hij daar samen met vrienden vertoefde. Lee’s vriendengroep herkende professor Tolkien en deden al gauw een babbeltje met de man.

Tolkien was verliefd op de elfentaal

Ondanks het feit dat alle boeken van Tolkien in het Engels zijn verschenen, was dat volgens The New York Times lang niet altijd de bedoeling van Tolkien. De man wou immers zijn verhalen in elfentaal neerpennen volgens bronnen van de krant. De liefde voor de elfentaal was naar verluidt zo groot dat Tolkien volgens diezelfde bronnen zijn verhalen verzonnen heeft om iets met zijn uitgevonden taal aan te vangen.



De term ‘Hobbit’ kwam onverwachts in hem op

J.R.R. Tolkien was niet enkel auteur: de man was ook professor Engelse taal- en letterkunde. Tijdens zijn loopbaan als professor verbeterde Tolkien talloze examens en één van deze examens gaf hem inspiratie voor de Hobbit. Hij gaf deze inspiratie, beter gezegd, aan zichzelf toen hij op een leeg examenblad uit frustratie voor de student “Hobbit” neerpende als verwijt. Die term heeft hij nadien onthouden en uitgewerkt tot levende personages en een bijpassende magische wereld.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top