April is Oscarmaand in de Proximus VOD-catalogus

De Oscars zijn en blijven de grootste maatstaf voor kwaliteit in Hollywood. Op 26 april kennen we de Oscarwinnaars die in 2020 uitkwamen en om al in de stemming te geraken, kan je de hele maand filmische hoogstandjes vinden in de VOD-catalogus van Proximus die de Oscar voor de beste film wonnen, of genomineerd waren.

Parasite

De recentste winnaar van de Oscar voor de beste film, is de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho. ‘Parasite’ is de eerste niet-Engelstalige film ooit die de prestigieuze prijs won en ook op het filmfestival van Cannes ging de prent met de hoofdprijs lopen. Bij een aantal Amerikaanse puristen viel de overwinning van de Zuid-Koreaanse prent niet in goede aarde, maar als The Academy bereid is om controverse te veroorzaken door een buitenstaander te bekronen, dan moet die film toch zeker de moeite waard zijn.
 
Parasite’ is dan ook een echt pareltje. In de film dringt een arm gezin van oplichters steeds meer binnen in de levenssfeer van een rijke familie. De ongelijkheid tussen de klassen wordt klaarhelder in beeld gebracht, maar dat betekent niet dat de arme familie sympathie verdient. En een ontdekking in de kelder van de villa van het rijke gezin doet hun hele snode plan ontsporen. Voor wie houdt van een psychologische thriller met humoristische toetsen, politieke statements en enkele ongelooflijke twists is ‘Parasite’ een absolute aanrader. En wie weet opent deze film deuren voor niet-Engelstalige cinema.

‘Parasite’ is van 1 tot 30 april beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’ of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening of ga rechtstreeks naar de catalogus online!

Moonlight

De volgende film in de VOD catalogus is … ‘La La Land’! Neen, wacht, stop! Het is ‘Moonlight’! Een van de meest memorabele flaters in de geschiedenis van de Oscars gebeurde in 2017. Emma Stone had net een award ontvangen voor haar rol in ‘La La Land’. Faye Dunaway en Warren Beatty moesten de winnaar van het beeldje voor beste film voorlezen, maar ze hadden het verkeerde kaartje in handen gekregen, namelijk het duplicaat voor de Oscar die net uitgereikt was. Dus was ‘La La Land’ even de winnaar van de Oscar voor de beste film, totdat producer Jordan Horowitz de fout opmerkte en ‘Moonlight’ aankondigde als de eigenlijke winnaar.
 
Die gebeurtenis is nu onlosmakelijk verbonden aan de overwinning van ‘Moonlight’, maar laten we niet vergeten dat die overwinning ook meer dan verdiend was. De film stelt mannelijke rolpatronen in armere, overwegend zwarte scholen en families in vraag door het verhaal te vertellen van Chiron, die middenin de crack-epidemie in Miami zijn homoseksuele geaardheid ontdekt. Als kind raakt hij bevriend met drugsdealer Juan (Mahershala Ali) die hem levenslessen en weerbaarheid wil aanleren. Maar ook later blijft Chiron met zichzelf worstelen.

'Moonlight' is van 1 tot 30 april beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’ of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening of ga rechtstreeks naar de catalogus online!

No Country for Old Men

De regisseursbroeders Joel en Ethan Coen hebben al heel wat filmervaring achter de kiezen en hun films zijn steevast vertegenwoordigd tussen de Oscarnominaties, maar enkel voor ‘No Country for Old Men’ konden ze ook de meest begeerde filmprijs in de wacht slepen. De adaptatie van het gelijknamige boek van Cormac McCarthy werd in 2008 acht keer genomineerd en won vier beeldjes.
 
De film volgt jager Llewelyn Moss (Josh Brolin), die vlakbij de Amerikaans-Mexicaanse grens de restanten aantreft van een foutgelopen drugsdeal. Hij spoort de laatste overlevende op want, zo vermoedt hij correct, die is met het geld gaan lopen. Moss wil met het geld een nieuw leven starten samen met zijn vrouw, maar de meedogenloze huurmoordenaar Anton Chigurh (Javier Bardem) zit hem ook op de hielen. Die laat een spoor van dood en vernieling achter. De oude sherriff Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) kan zich alleen maar afvragen of hij niet te oud is geworden om de orde te bewaren. ’No Country for Old Men’ is een meeslepende en razend spannende thriller en moderne western die vragen stelt over de zinloosheid van geweld en de onkunde om de wereld veilig te maken.

'No Country for Old Men' is van 1 tot 30 april beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’ of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening of ga rechtstreeks naar de catalogus online!

Forrest Gump

“Life is like a box of chocolates.” Die levenswijsheid leerden we allemaal door naar ‘Forrest Gump’ te kijken. Tom Hanks had net de Oscar voor de beste mannelijke acteur gewonnen voor zijn hoofdrol in ‘Philadelphia’ en met ‘Forrest Gump’ werd hij de tweede acteur ooit die twee jaar op rij het beeldje in ontvangst nam. De film van schrijver Eric Roth (die zijn scenario baseerde op het gelijknamige boek van Winston Groom) en regisseur Robert Zemeckis werd op de ceremonie van 1995 uiteindelijk zes keer gelauwerd, waaronder een keertje als beste film, voor bijvoorbeeld ‘The Shawshank Redemption’ en ‘Pulp Fiction’.
 
De film vertelt het verhaal van Forrest, een simpele, maar immer sympathieke en behulpzame jongeman die door omstandigheden telkens opnieuw aanwezig is op de belangrijkste gebeurtenissen tussen 1951 en 1981. Hij vormt de inspiratie voor de dansjes van Elvis Presley, redt al zijn medesoldaten in de Vietnamoorlog, ontmoet meermaals de president, brengt toevallig het Watergate-schandaal aan het licht … En al wat hij zelf wil, is het hart veroveren van zijn Jenny, het buurmeisje waar hij al sinds zijn jonge jaren een oogje op heeft. ‘Forrest Gump’ is een aandoenlijk verhaal over de kracht van optimisme en ondernemerschap.

'Forrest Gump' is van 1 tot 30 april beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’ of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening of ga rechtstreeks naar de catalogus online!

The Silence of the Lambs

Minder positief en lichtvoetig is de duistere psychologische horrorthriller ‘The Silence of the Lambs’. Het gebeurt niet vaak dat The Academy zo’n angstaanjagende films bekroont met het beeldje voor de beste film, maar deze haalde het toch van films als ‘Beauty and the Beast’ en het ultra-Amerikaanse ‘JFK’, misschien wel de gedoodverfde kandidaat om in 1992 te winnen.
 
Jodie Foster spelt de rol van Clarice Starling, een FBI-agent in opleiding die jaagt op een seriemoordenaar die zijn slachtoffers vilt. Ze vraagt advies aan psycholoog, ervaringsdeskundige en gevaarlijke kannibaal Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) om “Buffalo Bill” op te sporen. Starling is een jonge vrouw in een wereld waarin machismo overheerst en jaagt op een man die het duidelijk gemunt heeft op vrouwelijke slachtoffers en die uiteindelijk ook een buitenstaander blijkt te zijn. Van een onderliggende thematiek gesproken.

'The Silence of the Lambs' is van 1 tot 30 april beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’ of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening of ga rechtstreeks naar de catalogus online!Deze films zijn ook beschikbaar in de Oscars-collectie in de Proximus VOD-catalogus:
 
The English Patient
The Godfather
Raging Bull
A Beautiful Mind
Fences
Green Book
Chicago
Chinatown
Gladiator
Schindler’s List
Slumdog Millionaire
West Side Story
12 Years a Slave
One Flew Over the Cuckoo’s Nest
Sophie’s Choice
American Graffiti
Apollo 13
Gone with the Wind
Amadeus
Out of Africa
 
Ook deze winnaars van de Oscar voor de beste film zijn te vinden in de VOD-catalogus:
 
The King’s Speech
The Departed
Rain Man
Platoon
Ghandu
Chariots of Fire
Rocky
Annie Hall
The Godfather Part II
Midnight Cowboy
My Fair Lady
Ben Hur
The Bridge on the River Kwai
An American in Paris
Casablanca

Films

Bekijk alles
Top