Soulmuziek: terug van nooit weggeweest!

Muziek |

Van Aretha Franklin en Ray Charles tot Alicia Keys en John Legend. Soulmuziek heeft sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw een flinke weg afgelegd maar is gelukkig in goede handen. Proximus Pickx zocht uit vanwaar het genre komt en wie de vaandeldragers vandaag zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de jaren vijftig van de vorige eeuw ontsproot in de zuidelijke staten van de Verenigde Staten een nieuw muziekgenre: soul. Deze nieuwe stijl combineerde het snellere ritme van dansbare blues-nummers met de emotionaliteit van gospelmuziek. Elke Amerikaan werd snel fan van soulmuziek en het genre veroverde in een mum van tijd de hele wereld. Sommigen muziekkenners onders ons vermoeden dat de hoogdagen van soulmuziek ver achter ons liggen, maar dat blijkt niet te kloppen: soul is nog steeds alive and kicking!

Soul en gospel hebben dan wel veel met elkaar gemeen, maar hetzelfde geldt voor soul en popmuziek. Dankzij enkele invloedrijke soulartiesten zoals Usher en Alicia Keys is moderne popmuziek doorheen de jaren heel wat souleigenschappen gaan bevatten, met name: emotionaliteit. Zowel Usher en Alicia Keys braken de ban voor popmuzikanten om voortaan ook hun emoties de vrije loop te laten bij het zingen. Usher en Keys lieten tonen dat ook popmuziek barstensvol gevoel of beter gezegd, soul, mag zitten.

 

Van Franklin en Charles

Maar wie zette soulmuziek nu werkelijk op de kaart? Dat waren niemand minder dan zangeres Aretha Franklin en haar mannelijke evenknie Ray Charles. Deze twee pioniers van de soulmuziek brachten begin jaren zestig met hun krachtige stemgeluid (in combinatie met soulmuziek) iets nieuws op de markt dat erg werd gesmaakt. Het is dan ook niet gek dat je tot op de dag van vandaag de invloeden van deze twee tenoren kan horen in hedendaagse pop-, rap- of hiphopmuziek.

Tot begin deze eeuw

Is de klassieke soul sound dan van de aardbol verdwenen? Wel nee, vandaag de dag leeft soul verder in wat sommigen ‘neo-soul’ noemen. Een muziekgenre dat bedrijvig wordt beoefend door zangers als John Legend en D’Angelo. Het is vooral John Legends carrière die dezelfde blauwdruk heeft in vergelijking met die van de klassieke soulzangers van weleer. Net als Franklin en Charles begon ook John Legend met zingen in een kerkkoor en net als zij durfde John Legend met zijn muziek sociale kwesties en onrechtvaardigheden aankaarten. Hierdoor raakte de man bekend, kreeg hij een zeer groot publiek en groeide hij uit tot de ster die hij vandaag de dag nog steeds is.

Andere bekende namen in het neo-soulgenre zijn Mary J. Blige en Anthony Hamilton. Blige staat vooral bekend om prachtige debuutalbum ‘Whats the 411’ (1992) waarin ze soul combineerde met R&B en aantoonde dat deze kruisbestuiving van genres wel degelijk vruchtbaar kon zijn. Anthony Hamilton is een andere grote naam in de hedendaagse soul-scène. De man brak door in 2003 en zijn carrière lijkt sindsdien voorgoed te zijn gelanceerd. Zijn muziek wordt vergeleken met die van Otis Redding en hij won met zijn oeuvre al talrijke prijzen, waaronder een Emmy. Kortom met Legend, Blige en Hamilton aan de knoppen kan je niet anders dan concluderen dat soulmuziek nog steeds springlevend is.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top