Geen zekerheden bij aftrap van nieuwe mollenjacht

Zoals aangekondigd startte het nieuwe seizoen van ‘De Mol’ gisterenavond met enkele grote vraagtekens. Van de tien geselecteerde kandidaten was namelijk nog niemand zeker van een plekje in de wagens naar hun Duitse bestemming. De mollenjacht kan alweer beginnen! En opgelet: spoilers voor de eerste aflevering!

Tien nieuwe kandidaten ontmoetten elkaar deze zomer in een veld in Liedekerke. Ze dachten dat ze allemaal samen op het avontuur van hun leven zouden vertrekken, maar dan kwamen tien kapers uit de maïs gekropen. Zij haalden de selectie net niet en maken nog een kans om er toch bij te komen.
 
Maar dan moeten ze voorbij de geselecteerde groep geraken. Gewapend met paintballgeweren, pijl en boog, een drone en fysieke obstakels, moeten zij de tien kapers tegenhouden. Als een van hen bij de auto geraakt die klaarstaat om naar de bestemming te rijden, dan neemt die de plaats in van een van de kandidaten.
 
Samina neemt de leiding en deelt de groep onder in drie linies. Drie kandidaten kunnen molboekjes wegschieten en zo kapers elimineren, twee anderen kunnen de sleutel van de auto verdedigen met een paintballgeweer op een platform en nog drie anderen vormen de laatste verdedigingslinie. Samina en Jens kunnen met hun drone overzicht bewaren. Maar het duurt even vooraleer Sven, Katrien en Kevin het boogschieten onder de knie hebben. Philip en Dami kunnen één aanval op de sleutel tegenhouden, maar de tweede lukt wel. De kapers kunnen met zes de laatste linie bestormen en dat blijkt te veel te zijn. Uiteindelijk slaagt Noah erin om in de auto te stappen.


Noah is dus het nieuwste gezicht in de groep. Hij verontschuldigt zich uitvoerig, maar iedereen sluit de sympathieke jongeman toch snel in de armen. Dat betekent echter ook dat iemand in België moet blijven. En om uit te maken wie dat wordt, is er in ‘De Mol’ maar één methode: een vragenlijst. En na slechts één opdracht moet iedereen die natuurlijk op goed geluk invullen. Jens voelt de bui al meteen hangen. Hij wilde volledig gaan voor de groepspot en was als eerste ter plaatse in Liedekerke, maar hij moet ook als eerste het spel verlaten.

Verdachten

Voor de anderen, inclusief Noah, begint het avontuur nu helemaal. Ze reizen naar Duitsland, waar ze een eerste opdracht krijgen. Ze moeten elkaar innig vastpakken (niet de favoriete activiteit van Sven) en intussen zo veel mogelijk over zichzelf vertellen op basis van drie onderwerpen terwijl elastieken hen uit elkaar trekken. Als ze lossen, moeten ze een vraag over de ander beantwoorden. Een goed antwoord levert 500 euro op. Intussen kunnen twee andere kandidaten de gespreksonderwerpen inperken door naar koekoeksklokken te kijken. Uiteindelijk wordt van de mogelijke 5.000 euro slechts 1.500 euro verdiend.
 
Voor de volgende eliminatieronde leren we heel wat interessante dingen. Zo kiest Kevin ervoor om zijn molboekje in het Arabisch in te vullen en schrijft Samina in het Spaans. Slim, zeker als je een pak notities hebt die niemand mag lezen. Iemand die zich meteen erg verdacht maakt, is Sven. Hij mist al zijn pijlen, schaterlacht in plaats van naar klokken te kijken, lijkt niet vol enthousiasme mee te spelen en reageert als enige net iets te blij met de 1.500 euro die bij de tweede opdracht verdiend werd. Maar is hij ook echt de mol, of maakt hij zichzelf opzettelijk verdacht? Voor de mol zou het namelijk niet slim zijn om nu al zo opvallend te saboteren.
 
Opnieuw is de eliminatie vooral giswerk, maar gelukkig voor de kandidaten is er nog een kans om iedereen te redden. De kandidaten moeten namen zoeken in het kasteel waarin ze logeren. Elke gevonden naam wordt niet in de computer ingetikt. De namen zitten op plaatsen die wat te maken hebben met hun persoonlijkheid, dus opnieuw is het zaak om elkaar snel te leren kennen. Uiteindelijk vinden de kandidaten vier namen. En na een spannende paar minuten leren we dat niemand naar huis gaat. De afvaller is gered, dus de vier personen wiens namen gevonden werden, weten dat zij wel eens als slechtste uit de vragenlijst gekomen kunnen zijn. En dat zal vast weer heel wat twijfel zaaien.
 
Al de hele aflevering lang lijkt het logisch: Noah kan de mol niet zijn. Want als hij niet bij de auto was geraakt, dan was er toch geen mol? De kandidaten hebben dus met de eerste opdracht geen geld verdiend voor de groepspot, maar ze kunnen ten miste al één kandidaat volledig vertrouwen, toch? Niet dus. Gilles laat op het einde nog een bommetje vallen, want tussen de tien niet-geselecteerden zat ook een mol. Als die als eerste bij de wagen raakte, nam hij of zij de plaats in van de oorspronkelijke mol. Zou de mol onder de kapers niet net het meest gemotiveerd moeten zijn om bij die auto te geraken? Zou Jens, die met zijn drone helemaal gemist had dat er kapers ontsnapt waren, de oorspronkelijke mol geweest zijn? Noah gaan in één klap van de minst verdachte, naar een van de meest verdachte kandidaten.

Bekijk ‘De Mol’ elke zondag om 19u55 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Films

Bekijk alles
Top