De wonderjaren: opvoeden met vallen en opstaan

Vanaf vandaag kan je elke woensdag op Eén genieten van ‘De wonderjaren’. In dit programma gaan Siska Schoeters en Dieter Coppens aan de slag met grote opvoedingsvragen die ouders bezighouden. Want opvoeden, dat doet iedereen toch met vallen en opstaan.

Ouder zijn gaat gepaard met veel onzekerheden en vooral veel vragen. Hoe kan ik mijn kind genderbewust opvoeden? Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind zelfvertrouwen heeft? Moet ik me schuldig voelen als ik geen borstvoeding geef en kan het kwaad als ik mijn kleuter nu en dan eens een uur voor de televisie drop? Het zijn vragen die geen pasklaar antwoord hebben, maar wel veel mama’s en papa’s bezighouden.
 
Daarom gaan Dieter Coppens en Siska Schoeters, die beiden ook kinderen hebben, samen met experts op zoek naar antwoorden. Hun zoektocht wordt boeiend, maar minstens even confronterend, omdat het ook hen als ouder nieuwe inzichten oplevert. “Uit ‘De wonderjaren’ heb ik geleerd dat je niet per se de perfecte papa hoeft te zijn”, aldus Dieter Coppens. “Een kind leert ook van je tekortkomingen. Leg de lat dus niet te hoog, niet voor jezelf en niet voor je kind.”

Bekende mama's en papa's
 
Elke week nodigen de twee presentatoren een andere bekende mama of papa uit, waarmee ze samen in dialoog gaan over het ouderschap. Onder anderen Stephanie Planckaert, Joris Hessels, Linde Merckpoel en Philippe Geubels makun hun opwachting. Daarnaast gaan Dieter en Siska ook op reportage bij gezinnen thuis, waar ze praten over onderwerpen als thuisonderwijs, doula’s en schermtijd.
 
Elke aflevering wordt er duiding gegeven aan de gesprekken en de reportages door de twee experts van dienst. Binu Singh is kinder- en jeugdpsychiater en psychotherapeut, en voorzitter van WAIMH Vlaanderen (World Association for Infant Mental Health). Steven Gielis is lector Orthopedagogie, auteur van tal van opvoedings- en kinderboeken en de bezieler van ZITDAZO, een online community die ouders en kinderen samenbrengt rond thema's als weerbaarheid, emotieregulatie en ouderschap.
 
Bekijk ‘De wonderjaren’ vanaf woensdag 24 maart om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!
 

Top