De Olympische en Paralympische Spelen zonder buitenlandse fans: dit zijn de gevolgen

Sport | De coronapandemie blijft de wereld in zijn greep houden. Er sneuvelden al heel wat festivals, maar ook in de sportwereld maken ze zich zorgen. Het EK voetbal staat in juni voor de deur en daar is er nog geen beslissing genomen over het al dan niet toelaten van fans, al wil de UEFA niet weten van wedstrijden zonder supporters. Bij de Olympische Spelen is er wel duidelijkheid gekomen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De Olympische en Paralympische Spelen werden vorig jaar uitgesteld vanwege de pandemie en ze werden verschoven naar de zomer van 2021. Het toernooi gaat door in Japan, maar buitenlandse supporters zijn niet toegelaten. Het Japanse organisatiecomité nam de beslissing in samenspraak met het Internationaal Olympisch Comité (IOC), het Internationaal Paralympisch Comité, de Japanse regering en de stad Tokio. Enkel Japanse fans mogen aanwezig zijn bij de sportmanifestaties, maar er moet nog worden bekeken hoeveel fans er zullen worden toegelaten.

Eerste keer ooit zonder buitenlandse fans

Doordat de situatie omtrent het coronavirus nog niet onder controle is, zullen de Olympische Spelen (23 juli-8 augustus) en de Paralympische Spelen (24 augustus-5 september) voor het eerst ooit zonder buitenlandse fans worden afgewerkt. Uiteraard mogen de atleten en hun entourage wel afzakken naar Japan, en ook buitenlandse journalisten zijn welkom. Al gelden er strikte veiligheidsmaatregelen.

Deze beslissing heeft uiteraard ook grote gevolgen. Er werden immers al 600.000 tickets voor de Olympische en 300.000 tickets voor de Paralympische spelen verkocht. De federatie gaat de 900.000 verkochte tickets terugbetalen, wat de organisatie vele miljoenen euro’s zal kosten. CEO Toshiro Muto wenste er geen bedrag op te kleven.

Minder beleving

De beslissing van Japan heeft ook gevolgen in België. Eventeam, het officiële ticketingagentschap voor de Spelen van Tokio voor België en Frankrijk, staat in voor de organisatie van de reizen van supporters, families van geselecteerde atleten, bedrijven en instellingen die te maken hebben met de Spelen naar elke editie van de Zomer- en Winterspelen. Zij kondigden al aan dat deze beslissing zware gevolgen gaat hebben voor het bedrijf…

Naast de financiële gevolgen zal ook de beleving anders zijn. Een groot sportevenement gaat altijd gepaard met het nodige enthousiasme in het land waar de Spelen plaatsvinden. Met enkel Japanse fans valt dat grotendeels weg. Ook op het thuisfront is het afwachten of we geweldige Belgische prestaties op een groot scherm met veel volk mogen volgen. De zomer van 2021 blijft door corona één groot vraagteken…

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top