Orel Mangala zet met selectie eerste stappen richting Europese top

Rode Duivels | De Rode Duivels zullen een aantal sterkhouders zoals Axel Witsel en Eden Hazard moeten missen in de komende interlands. Om Witsel te vervangen heeft bondscoach Roberto Martinez Sambi Lokonga en Orel Mangala opgeroepen. Proximus Pickx stelt je die laatste voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mangala speelde nooit op het hoogste niveau in België. De verdedigende middenvelder kende zijn jeugdopleiding bij Anderlecht, maar daar had hij weinig uitzicht op speeltijd bij de eerste ploeg. Mangala toonde zich nochtans bij de beloften, maar toenmalig trainer Besnik Hasi liet de toen 18-jarige speler links liggen. Mangala zag weinig uitzicht op speelkansen en besloot om RSCA te verlaten. Hij trok op huurbasis naar Borussia Dortmund, waar hij bij de U19 ging spelen.

Dortmund kocht hem niet

Mangala toonde zich er, maar Dortmund trok hem niet definitief aan. VfB Stuttgart had hem echter opgemerkt en betaalde 1,8 miljoen euro aan Anderlecht. De Belg kreeg er stelstelmatig minuten en in zijn eerste seizoen tikte hij af op zeven basisplaatsen in de Bundesliga en dertien invalbeurten.

Een jaar later mocht hij ervaring gaan opdoen bij tweedeklasser Hamburger SV en Mangala was er een sterkhouder. Hij keerde nadien terug naar Stuttgart, waar hij uitgroeide tot een belangrijke speler op het middenveld. Hij loodste de club mee naar eerste klasse en dit seizoen doet hij het zeer goed in de Bundesliga.

Mangala is een fysiek sterke middenvelder, die bovendien technisch meer dan zijn streng weet te trekken. Het is mede daardoor dat hij in de kijker is gelopen van Martinez. Voor de ondertussen 23-jarige middenvelder kunnen de interlands tegen Wales, Tsjechië en Wit-Rusland de echte start bij de Rode Duivels worden.

2021 kan een topjaar worden

De talentvolle middenvelder, die de dag na zijn verjaardag werd opgeroepen door Martinez, liep onlangs wel een dijbeenblessure op bij Stuttgart, dus Martinez zal voorzichtig met hem moeten omgaan. Voor Mangala kunnen deze interlands het begin van een zeer mooi 2021 zijn. Als hij indruk weet te maken, maakt hij kans op een selectie voor het EK.

Daarnaast lonkt er ook een toptransfer. De Belg werd afgelopen zomer al genoemd bij clubs als AS Roma, Olympique Lyon, Arsenal en Olympique Marseille. De kans is groot dat er nog meer ploegen hem de afgelopen maanden zijn gaan volgen. Hij ligt momenteel nog tot medio 2023 onder contract bij Stuttgart, maar in coronatijden zullen ze ook daar niet ‘neen’ zeggen tegen een transfersom van pakweg 25 miljoen euro…

De wedstrijd tussen België en Wales is woensdag 24 maart vanaf 20u20 te volgen op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top