Filmfestival Cinequest kleurt Belgisch

Vandaag begint in San Jose in Californië het onafhankelijke Cinequest Film & Creativity Festival. Daar gaan jaarlijks een pak topfilms in wereldpremière, en dit jaar hoort de Belgische film ‘Mijn vader is een saucisse’ tot de line-up, de debuutfilm van regisseur Anouk Fortunier. Ook documentaire ‘Busking’ van Timo Vergauwen wordt op het festival getoond.

Cinequest Film & Creativity Festival is toe aan de 31ste editie. Het onafhankelijke festival dat als doel heeft om de innoverende spirit van Silicon Valley samen te brengen met film, moest gedeeltelijk uitgesteld worden door de coronacrisis en dit jaar gaat het evenement noodgedwongen digitaal door. Toch gaan er dit jaar 154 films in wereldpremière op het festival.
 
Een van die films is dus ‘Mijn vader is een saucisse’ van Anouk Fortunier. In 2015 won zij van het VAF een Wildcard voor haar afstudeerproject ‘Drôle d’Oiseau’, een korte fictiefilm over een bipolaire man gezien door de ogen van zijn elfjarige dochter. Op Film Fest Gent werd de kortfilm bekroond met de publieksprijs en op enkele internationale filmfestivals maakte de film deel uit van de selectie.
 
In haar eerste langspeler gaat de hoofdrol naar Johan Heldenbergh, die er een aantal internationale projecten op heeft zitten en voor het eerst sinds ‘The Broken Circle Breakdown’ weer een hoofdrol speelt in een Vlaamse speelfilm. Een vrouwelijke hoofdrol is voor Hilde De Baerdemaeker. In België zal de film uitkomen zodra de cinemazalen weer opengaan.

Kortfilms en documentaires

Tussen de documentairefilms vinden we ‘Busking’ van de Vlaamse fotograaf en filmmaker Timo Vergauwen. ‘Busking’ was al te zien op het Leuvense festival DOCVILLE en zal nu in San Jose aan een internationaal publiek voorgesteld worden. De camera’s volgen folkmuzikanten Anna en Joel die in een zelfgebouwde tourbus met gebruikte frituurolie als brandstof van Arkansas naar Californië rijden.
 
Daarnaast zijn nog andere Belgische namen op het festival terug te vinden. Jasmine Elsen stelt er haar korte animatiefilm ‘Carrousel’ voor nadat die vorig jaar in Annency in première ging. Tot slot is er de korte documentaire ‘An Earful’ van Clare Edlund, een Iers-Amerikaanse filmmaakster die aan de LUCA School of Arts deel uitmaakte van het DocNomads-programma.

Films

Bekijk alles
Top