#WorldColourDay: films en series waarin kleuren een hoofdrol kregen

Al sinds de begindagen van de kleurenfilm, gebruiken filmmakers kleuren om hun werk een geheel nieuwe dimensie te geven. Tinten en schakeringen spelen soms zelfs een volwaardige rol door soms expliciet en soms verborgen boodschappen duidelijk te maken. 21 maart staat te boek als de Internationale Kleurendag, en is dus de ideale aanleiding om terug te blikken op enkele films en series die de symboliek van kleuren ten volle benutten.

The Grand Budapest Hotel

In deze film volgen we de exploten van de uitbater van een presitigieus Europees hotel in het interbellum. Het decor leent zich voor een geweldig spectrum aan opvallende kleuren. Meteen in het oog springende kleuren zijn roze, rood en paars, tinten die het etablissement een bijzonder dynamisch cachet geven. De kleuren zijn levendig en dompelen de hele film onder in een soort dromerige sfeer. De rest van de film lijkt ook wel een droom, want de feeërieke sfeer van het hotel wordt tegenover de gruwel van de buitenwereld geplaatst, waar oorlog, geweld en verraad welig tieren. Het hotel is met de roze gevel afgesloten van de dreigende buitenwereld.

Ratched

Deze originele Netflixreeks gooide hoge ogen sinds de release vorig jaar. ‘Ratched’ heeft het succes te danken aan een meeslepend scenario, maar ook aan de doordachte beeldvoering. Kleuren worden met de grootste zorg gebruikt in de wereld van deze psychologische thriller. Appelblauwzeegroen springt meteen in het oog, aangezien dat de overheersende kleur is in de uniformen van de verpleegsters en van de muren van het psychiatrisch ziekenhuis. De stylist van de serie, Rebecca Guzzi, liet weten dat ze geïnspireerd was door de film ‘Vertigo’ van Alfred Hitchcock. “Het groen is symbool voor geweld, lust, jaloezie en onderdrukking”, vertelde ze aan The Hollywood Reporter.
 
Naast het groen, hebben ook andere kleuren een bijzondere betekenis in de serie. Denk maar aan hoe de kledij van het hoofdpersonage, Mildred Ratched, verandert op basis van het personage waar ze mee spreekt en de intenties die ze heeft. De kleuren geven haar een glamoureuze, maar duivelse uitstraling, wat dan weer past bij haar dubbelzijdige karakter.
 
‘Ratched’ is te streamen op Netflix. Kies nu voor Netflix als tv-optie bij je abonnement van Proximus Pickx!

Blade Runner

Deze dystopische film van Ridley Scott uit 1982 is een masterclass in het belang van kleur bij het creëren van een atmosfeer. In de film is die somber, koud en ultratechnologisch, wat wordt weergegeven met zwarte en blauwe tinten in de scènes die zich buiten afspelen. De kleuren tonen ook dat de buitenwereld gevaarlijk is en soms een gewisse dood inhoudt – zeker dan in de laatste scènes. Binnen overheersen dan weer warme kleuren, want daar vindt het leven plaats in alle comfort.
 
Het symbolische gebruik van kleur werd nog verder gedreven in de opvolger van Denis Villeneuve uit 2017, ‘Blade Runner 2049’. Daarin zijn grijs en oranje de overheersende tinten, wat de hele film een post-apocalyptische sfeer geeft, gepast voor een wereld in verval. Ook gele en paarse tinten zijn overal te vinden.
 
‘Blade Runner’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD Catalogus. Naar de Proximus VOD Catalogus? Druk op de ‘On Demand’ of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening of ga naar de catalogus online!

Alice in Wonderland

In animatiefilms is kleur wel vaker een code die meteen aangeeft wat voor karakter de personages hebben. Blauw wordt gewoonlijk geassocieerd met rustige, goedaardige personages, terwijl rood eerder voor slechterikken is. Die codes zijn ook overgenomen in de live-actionversie van ‘Alice in Wonderland’ van regisseur Tim Burton, specialist in kleurrijke en levendige filmwerelden.
 
Hoofdpersonage Alice tracht een magische wereld te redden nadat ze er toevallig belandt in haar toepasselijke blauwe jurk. Ook de vrienden die ze er leert kennen, zoals het konijn, de rups en de dodo, zijn uitgedost in dezelfde kleur. Haar tegenstanders daarentegen dragen scharlaken tinten, te beginnen met de Red Queen (nogal wiedes in het rood) en haar hele entourage. De White Queen, die van de troon gestoten werd, drukt met haar kleuren dan weer haar zuiverheid uit. Kortom, de kleuren waarin de personages uitgedost zijn, laten niets aan het toeval over. En met al die kleuren is de film ook nog eens een streling voor het oog.

Series

Bekijk alles
Top