Fnatic, de Britse esportsorganisatie, heeft maandagochtend aangekondigd dat het verschillende van zijn leden in quarantaine heeft geplaatst na een besmetting met het coronavirus (Covid-19). De leden zouden vorige week in quarantaine gegaan zijn, midden in de Super Week, een beslissend moment om zich te kwalificeren voor de play-offs.

 

De staf van Fnatic maakte het nieuws bekend aan de community in een bericht op Twitter. Vorige week hebben twee leden van Fnatic positief getest op Covid-19 nadat ze milde symptomen vertoonden. Volgens de nieuwssite Dot Esports zijn de twee betrokkenen Zdravets “Hylissang” Galabov, de support van het team, en Gary “Tolki” Mialaret, de assistent-coach. De organisatie verzekert dat ze alle nodige en opgelegde voorzorgsmaatregelen heeft genomen. Hyllisang en Tolki gingen in quarantaine en alle mensen met wie ze in contact kwamen, werken van thuis uit tot ze weer getest zijn.

De aankondiging kwam laat, maar volgens Fnatic was daar een goede reden voor. “We hebben samengewerkt met Riot Games om ervoor te zorgen dat we onze wedstrijden konden spelen zoals gepland. We wilden de privacy beschermen en ons concentreren op de competitie”, aldus het communiqué.

De inzet was inderdaad hoog tijdens het achtste en laatste competitieweekend van enkele dagen geleden met de klassieke Super Week, waarin 3 speeldagen op de kalender staan in plaats van 2. Terwijl Fnatic zo veel mogelijk wedstrijden moest winnen om te hopen op een play-offkwalificatie, is het uiteindelijk door een nederlaag van Misfits Premier dat het team een ticket voor het vervolg van de competitie heeft weten te bemachtigen. Hoewel het onduidelijk is of de positieve test van een speler een grote invloed heeft gehad op het team en de gespeelde wedstrijden, zal Fnatic snel weer op het goede spoor moeten komen, aangezien het team drie wedstrijden op een rij verloor.

Afwachten of de voltallige Fnatic-staf toegang zal krijgen tot de studio’s van het LEC in Berlijn, dat zijn deuren weer opent voor de play-offs van de Spring Split 2021 na een regulier seizoen dat volledig online doorging. De LEC-verantwoordelijken kondigden deze week aan dat de play-offs een unieke kans bieden om van een live-ervaring te genieten, aangezien elke dag slechts twee teams in de studio’s aanwezig zullen zijn. Verschillende maatregelen zijn trouwens genomen om de risico’s voor de aanwezige personen ter plaatse te beperken. Zo zullen de gemeenschappelijke ruimtes regelmatig ontsmet worden en zal iedereen die niet op het scherm komt verplicht een mondmasker moeten dragen.

Maar de maatregel die Fnatic zorgen zou kunnen baren is de verplichting van een negatieve PCR-test voor elk optreden in de studio’s. Een doorn in het oog als je weet dat vele tests nog meerdere weken na het verdwijnen van de symptomen een positief resultaat geven, omdat die reageren op dode cellen van het virus. We zijn benieuwd wat de organisatie zal beslissen. Wie weet neemt Fnatic online deel, rechtstreeks vanuit zijn gaming house.

Copyright afbeelding: Riot Games