‘Catwoman’ en andere memorabele speeches op de Razzies

Films | De uitreiking van de Razzie Awards voor de slechtste filmprestaties verloopt elk jaar gewoonlijk ongeveer hetzelfde. In een opzettelijk lelijke set giechelen filmliefhebbers over hun eigen sarcastische prijsuitreiking waar amper iemand opdaagt om een award in ontvangst te nemen. Maar soms komen wereldsterren wel zelf opdagen, en dat leverde al enkele bijzonder memorabele momenten op. Naar aanleiding van de uitzending van Razzie-winnaar ‘Catwoman’ op Play5, zet Proximus Pickx er enkele op een rij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

2005, Halle Berry

Halle Berry had in 2001 nog de Oscar voor beste actrice gewonnen voor haar rol in ‘Monster’s Ball’, en enkele jaren later werd ze als slechtste actrice bekroond op de Razzies voor ‘Catwoman’. Tot ieders verbazing was Berry niet alleen aanwezig om de dubieuze award in ontvangst te nemen, maar had ze ook nog eens een ware speech voorbereid – iets dat tot dan toe nog ongezien was voor de ceremonie. Ze kwam op het podium met haar Oscar in de hand, om te demonstreren hoe laag ze gevallen was.
 
In de speech die droop van het sarcasme, bedankte ze onder anderen de studio, haar manager, de schrijvers van de film en de rest van de cast. “Want om zo’n slechte prestatie neer te zetten, moet je omringd zijn door slechte acteurs”, zo draaide ze de clichés uit Oscarspeeches om. Berry stond er duidelijk om te tonen dat ze gevoel voor humor heeft en voor het geven van de speech werd ze dan ook op enorm applaus onthaald, maar een bittere ondertoon was toch nooit erg ver weg.

Bekijk ‘Catwoman’ op 19 maart om 20u35 op Play5 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

 

2002, Tom Green

Regisseur en komiek Tom Green deinst niet terug voor een schokeffect en een sarcastische verschijning op de Razzies is dus helemaal wat je van hem zou verwachten. Het begon al bij zijn aankomst aan de zaal, waar hij uit de limo stapte en voor zichzelf een rode loper uitrolde. Zijn experimentele komische film ‘Freddy Got Fingered’, een van de slechtst onthaalde films aller tijden, verzilverde vijf van de acht nominaties. De prent werd “bekroond” in de categorieën slechtste film, slechtste scenario, slechtste acteur, regisseur en filmkoppel.
 
Green klom op het podium om het framboosvormige beeldje in ontvangst te nemen. Uiteindelijk moest de crew hem weer van dat podium sleuren, want hij stopte maar niet met op zijn mondharmonica blazen. “Aan de andere genomineerden wil ik graag zeggen dat ik vind dat ik het niet meer verdiend heb dan zij. Ik wil dat graag zeggen, maar ik kan het niet, want ik denk niet dat het waar zou zijn”, zei hij.

2010, Sandra Bullock

Sandra Bullock is nog steeds een unicum in de geschiedenis van de Raspberry Awards, want een dag nadat ze voor ‘All About Steve’ de prijs voor de slechtste actrice kreeg, ontving ze voor ‘The Blind Side’ de Oscar voor beste actrice. En op beide prijsuitreikingen kwam ze in persoon opdagen. Misschien had ze dat op de Razzies beter niet gedaan, want zoals ze zelf zegt: als je opdaagt, zijn je kansen om te winnen groter, want iedereen wil je op dat podium zien.
 
Bullock had het scenario voor ‘All About Steve’ mee en daagde het publiek grappend uit om haar regels beter te lezen dan zij deed, waarmee ze meteen de schrijvers de eer liet delen. Ze had ook voor iedereen in het publiek een DVD mee. “Jullie zeggen dat niemand de film gezien heeft, maar minstens de helft van de jury moet toch gekeken hebben zodat de meerderheid voor mij kon stemmen? Ik geloof niet dat jullie allemaal gekeken hebben, dus heb ik voor elk van jullie een DVD mee. Als jullie allemaal kijken, keer ik volgend jaar terug.”

1996, Paul Verhoeven

De Nederlands-Amerikaanse regisseur Paul Verhoeven werd voor films als ‘RoboCop’ al de hemel in geprezen, maar ‘Showgirls’ kreeg in 1995 een heel andere ontvangst – ook al wordt de film nu door prominente figuren zoals Quentin Tarantino verdedigd. De film werd genomineerd voor maar liefst acht Razzies en kreeg er ook evenveel, waaronder die voor de slechtste film van het decennium die in 2000 werd toegekend.
 
Voor de allereerste keer in de geschiedenis van de Razzies was iemand in persoon aanwezig op de ceremonie om het beeldje in ontvangst te nemen. Paul Verhoeven werd aangekondigd als “misschien wel de sportiefste mens ter wereld” toen hij kortstondig het podium op kwam. “Ik heb zeven van de slechtste awards gekregen. Bedankt daarvoor, dit was aangenamer dan toen ik de recensies las”, zei hij kort. Later liet hij in een interview optekenen dat hij vereerd was, want de awards gaven hem het gevoel dat hij eindelijk geaccepteerd was als deel van de Amerikaanse samenleving.



Benieuwd hoe de Razzies er dit jaar aan toe zullen gaan? De prijzen worden ook dit jaar aan de vooravond van de Oscars uitgereikt. Bekijk hier wie genomineerd is.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top