Nieuwe nummers van Cleymans & Van Geel meteen in ander jasje voor 'Liefde voor Muziek'

Jelle Cleymans en Jonas Van Geel kennen elkaar al van jongs af aan en staan al jaren op de planken, soms samen en soms apart. In ‘Liefde voor Muziek’ stonden zij gisterenavond in de kijker en maakten de andere artiesten hun eigen versies van hun verschillende repertoires.

Tijdens de coronacrisis brachten Cleymans & Van Geel voor het eerst een plaat uit met eigen nummers, maar logischerwijs hebben ze die nog niet veel live kunnen zingen. En nu pikten de andere muzikanten in ‘Liefde voor Muziek’ er al hun favorieten uit om een cover te brengen. Ze hielden zich evenwel niet aan enkel die nummers, maar haalden ook de mosterd bij Spring en het solo-repertoire van Jelle.
 
Heimwee’ is wel een nummer uit dat nieuwe album. Voor haar versie draaide Emma Bale de betekenis ervan om. “Jullie zingen dat de deur openstaat en ik zing dat ik er volledig klaar mee ben”, zegt ze over haar cover ‘Bye Boy’. Haar versie krijgt een dikke en dansbare beat, waar ze ook zelf niet kan bij stilstaan.


 
Ronny Mosuse erkent dat de jongens een hoog musicalgehalte in hun muziek stoppen en wil de licht melodramatische toon (helemaal Jonas zijn schuld!) behouden. Hij stript enkele lagen weg voor een ingetogen versie van ‘Alleen’, waarbij hij Geike zelfs even vastneemt voor een wals.
 
Geike zelf speelt een tikkeltje vals, want met ‘Omarm’ brengt ze een cover van een cover. Het nummer is oorspronkelijk van BLØF en ze geeft toe dat ze het zo’n mooi nummer vindt dat ze het wel moest brengen. Naar haar gewoonte zingt ze expressief, vol emotie en doorleefd.
 
Bert Ostyn voelde zich in de tijd teruggekatapulteerd. Het nummer ‘Toyota Camry’ uit het solo-repertoire van Cleymans gaat over die nummers die je als kind in de auto hoort en die je helemaal inspireren. Ostyn kent dat gevoel, en vertaalde het lied in het Engels met de titel ‘Old Black BMW’. De stijl haalde hij bij gipsy jazz, een vrolijk genre dat ook de beginaren van Absynthe Minded kleurde.


 
Jelle voorspelde al dat Willy Sommers zou kiezen voor ‘Met de trein naar Oostende’ van Spring, maar dat hij er ‘Blankenberge’ van zou maken, dat hadden ze niet zien aankomen. In zijn versie is het lied een ode aan de tempel voor het Vlaamse lied: ’10 om te Zien’.
 
Ook Tourist LeMC grabbelde in de nummers van Spring. Cleymans en Van Geel waren benieuwd wat de woordkunstenaar ermee zou doen, maar tot hun verbazing veranderde hij net heel weinig aan de tekst van 'Vrije Val'. “Ik wilde zien of de tekst die voor tieners geschreven is ook in een ‘serieuzere’ context overeind blijft”, legt hij uit. Ons oordeel: niet helemaal, maar wel beter dan verwacht.


 
En over Spring gesproken, Jonas Van Geel vertelt in de aflevering hoe hij ook auditie deed voor het jeugdprogramma, samen met zijn kameraad. Cleymans werd prompt gecast in de hoofdrol, terwijl Van Geel met lege handen naar huis moest. “Best pijnlijk”, geeft hij toe. Terug naar school, dan maar!
 
Volgende week coveren de artiesten de muziek van Geike Arnaert.
 
Bekijk ‘Liefde voor Muziek’ op maandag om 20u40 op VTM of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

 

Films

Bekijk alles
Top