Aleksej Pokusevski, 19 jaar, heeft hard geworsteld sinds zijn aankomst in de NBA. Maar zondag liet hij met Oklahoma City tegen de Memphis Grizzlies zien over hoeveel talent hij beschikt.
Hij had de lat van 14 eenheden nog niet overschreden. Maar met 23 punten op 7/13 waarvan 5/8 driepunters, 10 rebounds en 4 assists tegen de Grizzlies is Aleksej Pokusevski er toch in geslaagd zijn stempel te drukken en zondag met Oklahoma City de geschiedenis van de NBA in te gaan. Met zijn 19 jaar en 78 dagen werd de Serviër de jongste speler in de geschiedenis met minstens 20 punten, 10 rebounds en 5 driepunters. Dat is nog niet alles, want hij kan er nu prat op gaan de op één na jongste speler in de geschiedenis te zijn die 5 driepunters maakte. De enige die het beter doet is LeBron James. En dit is nog maar het begin!
 
Een moeilijke start
 
Poku is geboren in Belgrado en heeft een atypische lichaamsbouw voor een NBA-atleet. De voormalige Olympiakosspeler meet 2m13 bij slechts 86 kilo. In staat tot grote fadeaways, Giannis-achtige fast breaks en lange afstand drives, zal de 'remake' van Kristaps Porzingis zeker wat spieren moeten opbouwen om van het veld zijn koninkrijk te maken. Intussen verliep de start van het seizoen voor de rookie niet van een leien dakje. Met een gemiddelde van 3,3 punten, 3,5 rebounds, 1,2 assists en 1,1 blocks bij een schietpercentage van 24,7%, waarvan 18% van 3-point range, heeft de Thunder vleugelspeler niet echt aan de verwachtingen voldaan.
 
Het moet gezegd worden dat Aleksej Pokusevski uit de Griekse tweede divisie komt. Een competitief kampioenschap, waar hij de beste speler was, maar duizend mijl verwijderd van het niveau van de meest prestigieuze competitie van het basketbal. Voor zijn eerste optreden tegen de Spurs in het voorseizoen had hij zijn afspraak nog niet gemist met 14 punten, 8 rebounds en 2 assists. Zijn interview na de wedstrijd was een verrassing: "Het niveau is hoger dan in Griekenland, maar het is ongeveer hetzelfde."
 
Een overstap naar de G-League
 
Air balls, mislukte fast breaks en catastrofale percentages: er waren vele gelegenheden om de spot te drijven met de nieuwe nugget van de Balkan. Op 2 februari besloot Oklahoma hem te beschermen en stuurde hem naar de G-League, de Amerikaanse minor basketbal league. Die poging om zijn carrière nieuw leven in te blazen kwam als een verrassing in Servië, waar zijn talent nooit in twijfel werd getrokken.
 
Hoewel het besluit moeilijk was om te aanvaarden, werkte het voor de speler uiterst heilzaam. De Thunder kon zondag dus vertrouwen op een geweldige Aleksej Pokusevski om hen naast Shai Gilgeous-Alexander naar de overwinning te leiden. Tussen het einde van het derde en het begin van het laatste kwart, steeg de Serviër zelfs naar de positie van spelverdeler. Na zijn goede optreden tegen de Mavericks, en een zwakker optreden tegen de Knicks, houdt "Poku" ongetwijfeld zijn referentiespel. Het is nu aan hem om te bewijzen dat hij aan consistentie kan winnen en een belangrijke rol kan spelen in de rotatie van de Thunder.

Volg de NBA op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de optie All Sports van Proximus Pickx.