Na een intense week in de DreamHack Open March mogen twee Amerikaanse teams de zege, een groot deel van de prijzenpot van 100.000$ en twee plaatsen voor de komende IEM Summer mee naar huis nemen.

Noord-Amerika

Op zondagnamiddag zat de bracket met dubbele eliminatie langs de Zuid-Amerikaanse kant er als eerste op. En onze twee favorieten moesten meteen het onderspit delven tegen hun tegenstanders. In de finale van de Upper Bracket stonden Sharks Esports en Imperal Esports tegenover elkaar.

De twee ploegen keken elkaar in de ogen in een wedstrijd die, zo zou later snel blijken, de finale avant la lettre was. Imperal Esports stuurden de Sharks eerst nog even naar de lower bracket, waar ze eerst Havan Liberty moesten uitschakelen om opnieuw de strijd te kunnen aangaan met Imperial in de Grote Finale, met een kaart in het krijt wel. Imperial koos voor Mirage en begon ook met een ruime zege van 16 tegen 9.

De sharks konden het tij doen keren. Even kwam de hoop terug door op Train met 16-12 te winnen, maar Imperial koos deze keer voor Dust 2 en won daarop overtuigend met 16-7. Imperial sleepte zo 16.000$ en een plaats voor de IEM Summer in de wacht!

Noord-Amerika

De strijd in Noord-Amerika was een pak zwaarder. Door de groepsfases en brackets met enkele uitschakeling, kregen de 8 teams heel wat tijd om wedstrijden te spelen.

© Liquipedia – 4 teams voor één prijs en een verrassend einde van een prachtig spektakel.

Groep A werd de speeltuin van Team Liquid. Het Amerikaanse superteam was dé grote favoriet en kende geen enkel probleem met zijn tegenstanders. De kwalificatie voor de play-offs hadden ze dan ook snel op zak. Voor de tweede plek werd het veel spannender, met een strijd tussen Triumph en High Coast Esports. Een Bo3 moest beslissen en het werd uiteindelijk High Coast Esports dat revanche nam op Triumph en zich zo kon kwalificeren voor de play-offs.

De play-offs hadden wél heel wat verrassingen voor ons in petto. Wat eerst nog een eenvoudige hindernis leek te worden voor Team Liquid veranderde al snel in een nachtmerrie.

Pain Gaming leek eerst een vogel voor de kat in de ogen van Liquid, maar die hadden geen rekening gehouden met de vastberadenheid en de uitstekende voorbereiding van de Brazilianen, die op Dust 2 een hels tempo ontwikkelden. De match bleef in evenwicht door een overwinning van Liquid op Overpass, maar het was uiteindelijk Pain Gaming dat het laken naar zich toe kon trekken op Inferno met 16-8. Een kwalificatie voor de Grote Finale voor Pain Gaming, dat de Amerikaanse scene met open mond achterliet: Liquid uitgeschakeld.

Aan de andere kant nam Extra Salt (ES) het op tegen High Coast Esports (HCE) in een kortere Bo3 dan die van hun Braziliaanse tegenhangers. HCE begon nochtans sterk aan de wedstrijd en bouwde de voorsprong uit tot 5-10. Maar de wedstrijd kantelde snel door een monsterlijke Sonic en zijn 132 ADR. Extra Salt werd zo dus de challenger van Pain Gaming na een verdiende 2-0.

De Grote Finale werd een Bo5 tussen Pain Gaming en Extra Salt. En wie Bo5 zegt, zegt een wedstrijd tot diep in de nacht voor de Europese kijkers.

De cijfers spreken voor zich, want de laatste drie confrontaties tussen ES en Pain, eindigden steeds in een overwinning voor de Amerikaanse/Zuid-Afrikaanse ploeg (Extra Salt).

Op Inferno, keuze van Pain, wint Extra Salt met 16-12. Eerder won Pain nochtans op diezelfde map tegen Liquid. Ook op Train, de keuze van ES, leggen ze hun wil op en winnen ze met 16-13.

Laatste halte richting de eerste plaats op het podium was Mirage, een map waar eigenlijk mogelijk is. Dat is ook in het verleden al gebleken. Een nipte overwinning, maar de 33 kills van oSee op deze map (79 kills in totaal tijdens deze Bo5 van hem) bevestigen de goede vorm waarin Extra Salt in maart zit. Een bemoedigend resultaat dus voor een ploeg in opbouw. Het prijzengeld van 35.000$ en een plaats in de IEM Summer zijn dan ook dubbel en dik verdiend.