Vlaamse wielerfans weten het inmiddels: komende zondag vindt de Ronde van Vlaanderen plaats, de laatste afspraak van het eerste deel van het wielerseizoen. Maar eerst mogen de wielrenners hun benen invetten voor Dwars door Vlaanderen, dat zowel voor mannen als vrouwen een spannende wedstrijd belooft te worden!
Na een jaar afwezigheid door de coronapandemie is Dwars door Vlaanderen dit jaar terug voor zijn 75ste editie. Het is de vraag wie de opvolger van Mathieu van der Poel wordt, de laatste winnaar in 2019.
 
Net zoals andere wielerwedstrijden in deze vreemde tijden zal ook Dwars door Vlaanderen zonder publiek worden verreden. Om een en andere gemakkelijker beheersbaar te maken, zal de start plaatsvinden op de site van het sportcentrum van Schiervelde in plaats van de Grote Markt in Roeselare. "We kunnen het daar beter onder controle houden en het terrein afsluiten voor het publiek. Het was echt onmogelijk om de start op de Grote Markt te organiseren. We willen opnieuw vragen dat mensen niet naar de wedstrijd komen kijken. Hoe moeilijk het ook is... blijf weg van de koers", verklaart Guy Delesie, lid van het organiserend comité, aan Sporza.
 
Een spannender einde
 
De organisatoren hebben besloten de finale van hun evenement enigszins te wijzigen. Hoewel de wedstrijd de renners nog steeds van Roeselare naar Waregem leidt, hebben de organisatoren het parcours hier en daar aangepast. Zo zullen de renners niet meer passeren langs de Oude Kwaremont maar mogen ze wel als eerste de Kluisberg en daarna de Kruisberg beklimmen.
 
De Kruisberg, aan de kant van Ronse, wordt de 9e van 13 beklimmingen en ligt op 42 kilometer van de finish. "Onze finale is nu veel pittiger en evenwichtiger. De laatste vijf kilometer komen overeen met de laatste vijf kilometer van het kampioenschap van België, dat we later dit jaar zullen organiseren", voegt Guy Delesie toe.
 
Voorts zal er niet gereden worden over de kasseien van de Neringenstraat. "Deze weg verdwijnt van het tracé omdat de aanloop ernaartoe door een overdaad aan wegmeubilair te gevaarlijk is geworden", verklaart het organisatiecomité.
 
Alaphilippe en van der Poel op het appèl?
 
Hoewel grote namen in de Vlaamse wielerklassiekers Dwars door Vlaanderen meestal links laten liggen, zal dat dit jaar niet het geval zijn. Zo zal Mathieu van der Poel na zijn overwinning in 2019 opnieuw aan de start staan van het evenement. Dit zal ook het geval zijn voor wereldkampioen Julian Alaphilippe en Mads Pedersen, die dit seizoen al een zege behaalde in Kuurne.
 
Op dezelfde dag wordt ook de wedstrijd voor vrouwen gereden en zullen we zien wie Ellen van Dijk mag opvolgen als winnares. Acht WorldTeam-teams hebben hun aanwezigheid bevestigd, evenals 20 continentale formaties. Het vertrek vindt plaats in Waregem.
 
De Dames Elite-wedstrijd kan je live volgen via onze livestream vanaf 11u30.