‘Fair Trade’: Meer dan ‘Matroesjka’s’ 2.0?

Series | In de serie ‘Fair Trade’ duiken we, net als in een vorige serie van scenarist, regisseur en producent Marc Punt, in de onderwereld. Deze keer niet vanuit het oogpunt van de crimineel, maar wel de agenten die steeds vaker aan de verkeerde kant van de wet staan. En dat hoeft niet al te ernstig te zijn.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoofdpersonages in ‘Fair Trade’ zijn Robin De Rover (Ella-June Henrard) en ‘Wally’ Wilson (Kevin Janssens). Zij deden jarenlang plichtsbewust hun werk als inspecteurs in de cel drugs van de federale politie. Maar telkens opnieuw zien ze hun speurwerk in de vuilnisbak verdwijnen door procedurefouten of gewiekste advocaten. Hun frustraties groeien met de dag en daarom besluiten ze de onmogelijke strijd te staken en zich bij de andere kant te voegen. Ze spelen tips over politie-acties door aan criminelen en laten zich riant betalen. Robin wil er de brui aan geven, maar Wally heeft de extra inkomsten nodig om zijn vele verslavingen te bekostigen.
 
De twee flikken sluiten een deal met oldtimer- en cocaïnehandelaar Patrick ‘de Pater’ Paternoster (Peter Van Den Begin). En wanneer de onvervalste psychopaat Bob ‘Martino’ Martens (Jeroen Perceval) weer opduikt – die heeft nog een eitje te pellen met Robin en haar partner Nikki – is het hek helemaal van de dam.
 
Wie de namen tussen haakjes hierboven las, heeft al begrepen dat de topcast van ‘Fair Trade’ een absoluut pluspunt is voor de reeks. Ella-June Henrard werd de afgelopen tien jaar zo vaak getipt als revelatie dat ze intussen makkelijk een gevestigde waarde genoemd kan worden. Kevin Janssens moet volgens velen dan weer alleen onderdoen voor ene Schoenaerts voor de titel van meest succesvolle Vlaamse acteur van het moment. Axel Daeseleire, Charlotte Timmers, Bill Barberis, Sven De Ridder, Marleen Merckx, Jeroen Perceval, Leen Dendievel en noem maar op: het kruim van de Vlaamse tv- en filmwereld is ruim vertegenwoordigd.

Van vrouwen naar drugs

En dan hebben we het nog niet over Peter Van Den Begin gehad. Hij steelt de show als ‘de Pater’. “De dialogen zitten me als gegoten. Ik vermoed dat hij (scenarist Marc Punt, red.) aan mij denkt terwijl hij ze aan het schrijven is”, zei de acteur in een interview met Humo. Wat typecasting is de serie niet vreemd en zeker wat Van Den Begin betreft, is dat niet negatief bedoeld. Zijn karakterkop geeft de ideale, lichtjes sarcastische en opvliegende toets aan zijn personage.
 
Marc Punt en Peter Van Den Begin kennen elkaar intussen goed. Punt is namelijk de man achter ‘Matroesjka’s’, waarin Van Den Begin de criminele hoofdrol geweldig vertolkte. Daarom – en ook omwille van de thematiek – doet ‘Fair Trade’ meermaals denken aan die oudere reeks. Alleen worden nu geen vrouwen, maar wel drugs verhandeld. Wie tussen 2005 en 2008 genoot van de perikelen van Raymond Van Mechelen zal hier zeker zijn gading vinden.
 
Terwijl ‘Matroesjka’s’ vooral duister was, is ‘Fair Trade’ dan weer gekenmerkt door zwarte humor. Want de nieuwe reeks is dan wel bijwijlen gewelddadig en expliciet, maar gewoonlijk ook doorspekt met een vleugje ironie en persiflage. Met andere woorden: neem het allemaal niet te ernstig. Verwacht je niet aan een aangrijpende, diepe of realistische vertolking van de donkerste krochten van de onderwereld, maar wel een met clichés doorspekte reeks vol oneliners die doen denken aan klassiekers als 'CSI' of 'Miami Vice', maar dan Vlaams en met een pak meer grafische scènes. ‘Fair Trade’ is pretentieloos, ondanks enkele verwijzingen naar een War on Drugs die al verloren lijkt – of moeten sinds de Sky ECC-kraak “leek” zeggen?

Bekijk ‘Fair Trade’ op maandag om 22u op VTM of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top