Belgische actrice wint César voor beste vrouwelijke bijrol

Films |

Mondmaskers, sneltests en afstand houden. Dat was het credo dat gisteravond werd gehanteerd in de Parijse concertzaal Olympia tijdens de 46e editite van de César-filmprijzen. Het merendeel van de Césars ging naar de film 'Adieu Les Cons', maar er viel met Emilie Dequenne ook een Belgische actrice in de prijzen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Er was gisteravond maar één grote winnaar tijdens de 46e uitreiking van de Franse César-filmprijzen in Parijs en dat was de film ‘Adieu Les Cons’. Deze donkere komedie van Albert Dupontel sleepte maar liefst zeven prijzen in de wacht. In ‘Adieu Les Cons’ volgen we 43-jarige Suze Trappet die ernstig ziek wordt en besluit het kind op te sporen dat ze als tienermeisje moest afstaan voor adoptie. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze een man die met een burn-out kampt, maar toch wil helpen.

‘Adieu Les Cons’ won gisteravond de Césars voor beste film, beste regisseur, beste origineel script, beste cinematografie en beste productie. De Franse acteur Nicolas Marié kreeg voor zijn rol in ‘Adieu Les Cons’ een César voor beste acteur in een bijrol. Regisseur Albert Dupontel, die de César voor Beste Regisseur voor een tweede keer won, kon jammer genoeg niet aanwezig zijn maar liet zijn rechterhand bij de film, producer Catherine Bozorgan, de honneurs waarnemen in zijn plaats. De Belgisch-Franse actrice Virginie Efira werd getipt als één van de kanshebbers voor de César voor beste vrouwelijke actrice maar greep naast de prestigieuze prijs.

Drama en komedie

De Franse jury was van oordeel dat de Tunesische acteur Sami Bouajila de César verdiende voor beste acteur. Bouajila speelt in de film ‘A Son’ van regisseur Mehdi M. Barsaoui’s een vader die ontdekt dat hij niet de biologische papa is van zijn pas overleden zoon. De César voor de beste actrice ging dan weer naar Laure Calamy die schitterde in de komedie ‘My Donkey, My Lover and I’ van regisseur Caroline Vignal. In deze doldwaze film zien we hoe een Franse leerkracht via een roadtrip en een ezel de liefde achterna reist door de Alpen.

Belgische winnares

De Césars hadden gisterenavond ook een Belgisch winnaarstintje want niemand minder dan onze eigen Emilie Dequenne won een César voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in ‘Les choses qu’on dit, les choses qu’on fait’ van de Franse regisseur Emmanuel Mouret. In deze film zien we hoe de zwangere Daphne de neef van haar vriend François ontmoet en de twee gaandeweg gevoelens voor elkaar ontwikkelen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top