De toon is gezet. Met een 3-1 overwinning tegen Wales en een 1-1 gelijkspel bij Tsjechië hebben de Rode Duivels een eerste stap gezet richting het WK van 2022 in Qatar. De volgende horde wordt het voor de Belgen onbekende Wit-Rusland.
Er is een rode draad te vinden in de voorbije WK-kwalificatiecampagnes van de Rode Duivels. De laatste drie keer dat België het WK haalde, doorworstelde het achtereenvolgens een groep met Tsjechië (2002), Wales (2014) en Estland (2018). Al deze tegenstanders werden dan maar in dezelfde poule gegooid op de weg richting Qatar.

Moeizame partij in Praag

Wales werd afgelopen woensdag reeds een eerste keer opzij geschoven. In Leuven klaarden de Rode Duivels de klus met 3-1. De lastige verplaatsing naar Tsjechië leverde echer geen drie punten op. In Praag bleven de Belgen zaterdagavond steken op een 1-1 gelijkspel.

Een goal van wie anders dan Romelu Lukaku, saves van Thibaut Courtois en de lat behoedden een slap België voor een nederlaag. Tsjechië en België delen op deze manier de leiding in Groep E van de Europese WK-kwalificatiecampagne.

Dankzij dit gelijkspel blijven de Rode Duivels zeker tot het EK de FIFA-ranking aanvoeren. Dat doen ze tegen dan al meer dan 1.000 dagen.

Wit-Russisch kanonnenvlees

Zijn Wales, Tsjechië en Estland oude bekenden voor de Belgen, dan wordt Wit-Rusland een ontdekking voor de Rode Duivels. Wit-Rusland is namelijk een onbeschreven blad voor België. Nog nooit speelden de Rode Duivels tegen de Wit-Russen.

Wit-Rusland mocht afgelopen woensdag rustig toekijken hoe hun tegenstanders uit de startblokken schoten. Ter afwachting werd er een oefenpotje gevoetbald tegen Honduras. Het duel eindigde op 1-1. Zaterdag kwamen de Wit-Russen voor het eerst aan bod in de WK-kwalificatiecampagne. Wit-Rusland kreeg namelijk Estland over de vloer. Tegen de Esten werd een driepunter gepakt. Het werd 4-2 voor de Wit-Russen.

Het team zonder bekende sterren zou op papier geen problemen mogen vormen voor de Belgen. Ooit zette ene Alexander Hleb Wit-Rusland nog op de voetbalkaart, maar tegenwoordig voetballen er vooral nobele onbekenden onder de Wit-Russische vlag. De meeste spelers voetballen in de eigen Wit-Russische afdeling, sommigen vertoeven in Rusland of Kazachstan. In principe moet deze ploeg kanonnenvlees worden voor de Belgen.

Kijk vanavond om 20u45 op VTM naar het duel van de Rode Duivels tegen Wit-Rusland.