Sinds gisteren doen verschillende geruchten de ronde, ondersteund door heel wat bewijs, over een zwarte markt die is opgezet door een of meer werknemers bij EA Sports. Die werknemer(s) zou(den) contact hebben opgenomen met verschillende professionele spelers of persoonlijkheden uit de scene om hen FUT-kaarten aan te bieden tegen dumpingprijzen, een illegale praktijk natuurlijk.

 

Enkele jaren geleden al, en zeker sinds de opkomst van het speltype Ultimate Team, heeft EA Sports een reeks maatregelen genomen om de financiële zekerheid van de verschillende FIFA-spelers te garanderen. EA doet er ook alles aan om ervoor te zorgen dat er geen secundaire markt wordt opgezet buiten de officiële transfermarkt die in het spel aanwezig is. In het speltype FUT kunnen spelers namelijk met hun FIFA coins packs met kaarten van sterspelers kopen en daarmee hun team samenstellen. Natuurlijk komt er ook een beetje geluk bij kijken, want zelfs de spelers die waanzinnige bedragen in het spel stoppen, weten niet welke kaarten ze zullen krijgen.

De maatregelen van EA variëren van een verbod op het inwisselen van in-game items voor echt geld tot de afschaffing van het oude FUT-ruilsysteem. Zoals je ziet, probeert EA om zijn transfermarkt zo beperkt mogelijk te houden om buitensporigheden te voorkomen. Gisteren werd er echter een grote bom gedropt in de FUT-gemeenschap. In een Twitterbericht, dat snel door honderden accounts werd doorgestuurd en werd geruggensteund door een hele reeks visuele bewijzen, worden een of meer EA-werknemers ervan beschuldigd een zwarte markt te hebben opgezet.

Al snel volgde er steeds meer bewijs. Verschillende “packs” zouden aan spelers zijn aangeboden voor bedragen tussen 1000 en 1700 euro. We contacteerden MrDoorey, al meer dan 6 jaar FIFA-expert, voor meer uitleg: “Het gaat hier om een gigantisch prijsverschil. Om deze spelers te krijgen, zou je gemiddeld 15.000 euro moeten uitgeven, bijna 10x het bedrag dat deze mensen vragen.”

Maar wat Doorey verrast, is dat de zaak nu pas naar buiten komt. “Hoewel dit de eerste keer is dat er publiekelijk over wordt gepraat, kan ik je verzekeren dat dit systeem al enkele jaren bestaat. Veel professionele spelers zijn door diezelfde mensen benaderd om kaarten te bemachtigen. Ik ben zelf ook benaderd door deze frauduleuze dealers.” Eerder werden ook al andere frauduleuze constructies opgezet, zoals het doorverkopen van accounts waarop een enorm aantal FIFA Coins stond te wachten op spelers die hun dreamteam wilden samenstellen.

Hoewel sommige werknemers van EA dit verkoopsysteem op frauduleuze wijze gebruiken, hanteert de uitgever het wel al vele jaren als een marketingtool. “Het systeem werkt volgens hetzelfde principe als bijvoorbeeld een gesponsorde post op Instagram. Sommige voetballers krijgen hun eigen iconische kaart op hun EA-account, met een paar extra kaarten, in ruil voor een beetje publiciteit”, aldus MrDoorey, die des te meer verbaasd is over de reactie van sommigen. “Velen houden zich van de domme, maar ik kan je vertellen dat er veel mensen wisten wat er aan de hand was.”

Sindsdien hebben verschillende kopers van kaarten zich gemeld, waarbij zij uitlegden dat de deals soms via WhatsApp, soms via Messenger (Facebook) werden gemaakt. Als dat klopt, zou de zaak weleens gevolgen kunnen hebben voor de wedstrijden die in de FUT-modus doorgaan. Het is echter onwaarschijnlijk dat EA de accounts van alle professionele spelers zal controleren, sommigen zullen dus door de mazen van het net glippen.

EA kondigde gisteravond wel aan dat het een reeks onderzoeken is gestart om het verhaal tot op de bodem uit te zoeken. Zo’n overvloed aan bewijs is in ieder geval moeilijk te ontkennen. Voor de rechter had EA verklaard dat de items in hun spel niet voor echt geld mochten worden verkocht. Als de feiten die wij je hier vertellen worden bevestigd, zou EA weleens in de problemen kunnen komen.