Throwback: de evolutie van legendarische kindershow 'Schuif Af'

Films | Wanneer Christophe Stienlet over de Meir in Antwerpen wandelt, wordt hij nog steeds door passanten aangesproken als ‘Bartje’. Het is al vijftien jaar geleden dat de laatste aflevering van ‘Schuif Af’ gemaakt werd, maar het legendarische kinderprogramma is nog niet uit onze herinneringen verdwenen. Voor Throwback Thursday blikt Proximus Pickx terug.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toen ons land met VTM een allereerste commerciële televisiezender kreeg, moest er uiteraard gezocht worden naar nieuwe programma’s. De familiezender wilde elke leeftijdsgroep bekoren, dus voor de jongsten kwam er ‘Schuif Af’, waarmee Ingeborg Sergeant haar presentatiedebuut maakte. Ze werd vergezeld van haar sidekick, de niet al te snuggere Arthur Reijnders.
 
In het begin van de jaren 90 zag ‘Schuif Af’ er helemaal anders uit dan hoe veel kinderen van de jaren 90 het zich waarschijnlijk herinneren. Het programma maakte dan ook een grote evolutie door. Aanvankelijk ontving Ingeborg elke aflevering kinderen in een televisiestudio (ingekleed als haar huis, waar iedereen via een glijbaan binnen kwam). Eentje mocht over zijn lievelingsdier praten, een andere kreeg de prijs voor de 'pechvogel van de week' mee naar huis. In ‘De matras’ mochten ze vragen stellen aan een bekende persoon en in ‘De minuut’ ging een kijker een uitdaging aan. Tussendoor werden tekenfilms getoond en Arthur zorgde voor een komische noot.
 
In de beginjaren van ‘Schuif Af’ speelden kinderen het spel ‘Ken je vriendje’, waarin ploegen van twee vrienden dezelfde vragen voorgeschoteld kregen. Als ze hetzelfde antwoord gaven, kregen ze een punt. Tegen de eeuwwisseling werd dat spel vervangen door een nieuwe vaste waarde in het programma: ‘Trivial Pursuit’. In dezelfde periode kreeg de brievenrubriek ‘Koekeldoedeldoe’ een nieuwe naam: ‘Mollyflappy’.
 
Intussen verhuisde het programma ook van de televisiestudio naar ‘Chateau Arthur’, het huis van het personage Arthur, dat ook gewoon in de achtertuin stond van de acteur Arthur. Daar konden de setontwerpers en de programmamakers helemaal hun creativiteit de vrije loop laten. Eind de jaren 90 maakte ook een nieuw personage zijn debuut: Christophe Stienliet, a.k.a. Bartje, het neefje van Arthur. Met fel oranje krullen, komisch grote sproeten, een rond brilletje en een outfit waar je een gemiddelde tiener met geen stokken in krijgt, sloeg hij meteen aan. Hij moest eigenlijk alleen maar eens binnenspringen, maar vanaf dat moment werd hij een vaste waarde in het programma. Nog wat later evolueerde ‘Schuif Af’ nog meer, want in plaats van de gebruikelijke rubrieken, kwamen er steeds meer opgenomen sketches.

Het einde

In 2005 gaf Ingeborg te kennen dat ze stilaan een einde wilde breien aan haar tijd bij het programma. Toen ze in eerdere jaren eens vervangen moest worden, kwam actrice Britt Van der Borght (later bekend als Zoë in ‘W817’) haar vervangen. Nu moest zij de permanente vervangster worden, samen met Sam Gooris. Maar het bleek de verandering te veel te zijn. De nieuwste versie van het programma sloeg nooit echt aan en na twee seizoenen besloot VTM, dat toen ook wilde besparen op jeugdprogrammatie, de stekker eruit te trekken in 2006. Een beetje onceremonieel, zeker als je weet dat ‘Schuif Af’ talloze kijkers voor het leven aan VTM gebonden heeft.
 
Dat Stienlet vandaag nog steeds op straat herkend wordt als Bartje is voor zijn ‘Foute Vrienden’ misschien een reden om hem te plagen, maar de acteur zelf lijkt het toch zo erg niet te vinden. “Ik ben altijd heel dankbaar geweest voor de kansen die ik daar heb gekregen. Het doet me ook deugd als mensen mij er op straat over aanspreken. In al die jaren heb ik slechts één iemand ontmoet die ‘Schuif Af’ maar niks vond. Hij was een leraar Nederlands die vond dat ons taalgebruik niet deugde”, zei hij in Het Nieuwsblad.
 
Wil je nog meer nostalgie? Blik dan ook eens terug met het vorige Throwback Thursday-artikel!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top