Dortmund kwalificeert zich met nieuwe, recordbrekende tweeklapper van Haaland

Sport | Borussia Dortmund is erin geslaagd om zich te kwalificeren voor de kwartfinales in de Champions League na het 2-2 gelijkspel tegen FC Sevilla. De Duitsers hebben tot het einde moeten strijden, maar andermaal konden ze rekenen op hun topspits, Erling Haaland, die de duizelingwekkende statistieken aaneen rijgt.

Na de 2-3 zege in de heenmatch leek het broodje van Dortmund gebakken. In de terugmatch opende wie anders dan Haaland de score. Na een foutje achterin legde Marco Reus de bal simpel breed op Haaland, die in een leeg doel makkelijk kon scoren. En dus moest Sevilla er al 3 maken.

Na de koffie was een hoofdrol weggelegd voor de VAR in het Signal Iduna Park. In de 48ste minuut denkt Haaland een tweeklapper gescoord te hebben na een knappe run in de zestien, maar de scheidsrechter van dienst, Cüneyt Cakir, laste een VAR-moment in. Er was voorafgaand aan het doelpunt een fout gezien van Diego Carlos op de Noor. Na consultatie van de beelden kende de scheidsrechter een strafschop toe aan de Duitsers, voor een fout van Jules Koundé op Haaland.

Spannend slot

De penalty van Haaland werd knap gepakt door Yassine Bounou, waarna Sevilla de tegenaanval inzette. Maar de VAR greep opnieuw in, ditmaal om te signaleren dat de voeten van de doelman niet op de lijn stonden op het moment dat Haaland de strafschop nam – zoals het reglement voorschrijft. Tweede kans dus voor Haaland, die nu wél zijn tiende treffer in zes wedstrijden scoorde in de Champions League. Nu leken de Borussen al helemaal op weg naar de kwalificatie…

Maar op 20 minuten van het einde verkleinde En-Nesry de kloof vanop de stip. Nog twee goals en de Spanjaarden zouden verlengingen afdwingen. Diezelfde En-Nesry scoorde in de 96ste minuut nogmaals, maar die gelijkmaker kwam te laat voor de troepen van Julen Lopetegui. Dortmund haalde het met 5-4 over twee wedstrijden. Thorgan Hazard, titularis, speelde 67 minuten mee, Thomas Meunier viel in de slotminuten in.

Recordvreter Haaland

Met zijn nieuwste tweeklapper wordt Haaland de jongste voetballer die ooit die kaap van 20 doelpunten in de Champions League rondt. Hij is tevens de speler die dat het snelst voor mekaar kreeg, vermits Harry Kane, die vorige recordhouder, dat huzarenstukje volbracht na ‘slechts’ 24 wedstrijden. De Noor heeft er amper 14 matchen voor nodig gehad.

Ter vergelijking: Messi heeft 40 matchen nodig gehad om de kaap van 20 goals te bereiken, Cristiano Ronaldo zelfs 56 matchen. Haaland heeft al meer gescoord in het kampioenenbal dan legendarische spelers als Zidane, Totti, Ronaldinho, Ronaldo, Falcao of onze landgenoot Romelu Lukaku.

De topschutter van de Champions League werd ook de eerste speler die 20 doelpunten scoorde nog voor zijn 21ste verjaardag. Kylian Mbappé haalde 19 treffers. Tot slot: volgens de statistieken van Opta is Haaland de eerste speler die vier opeenvolgende tweeklappers scoorde in het kampioenenbal. Ongezien. De tegenstand is gewaarschuwd.

Volg de UEFA Champions League het hele seizoen op de Proximus Sports-kanalen, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx.

Proximus Pickx biedt een nieuwe ‘interactieve’ modus aan via zijn app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze nieuwe functie kan je de ploegopstellingen ontdekken, wedstrijdstatistieken analyseren of zelfs de geschiedenis van de afgelopen wedstrijden vinden met slechts één klik. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven door het digitale wiel aan de rechterkant van het scherm te gebruiken. Ervaar de prestaties van je favoriete team als nergens anders!