Universal Tongue: dansen in Voo?uit

Nieuws | Elke week gaat Proximus Pickx op zoek naar een initiatief dat ervoor zorgt dat je ondanks corona nog steeds cultuur kan opsnuiven. Deze week is het de beurt aan beeldend kunstenaar Anouk Kruithof. Zij maakte een tentoonstelling over wat velen zo hard missen: dansen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op YouTube worden elke minuut ongeveer 300 uren aan video’s geplaatst en het merendeel daarvan zijn dansvideo’s. Je vindt er alles, van klassiek ballet, over hiphop tot de Macarena. Beeldend kunstenaar Anouk Kruithof ziet in dans een krachtige vorm van zelfexpressie en besloot daarom duizenden van die video’s te kneden tot een vier uur durende video-installatie ‘Universal Tongue’.
 
Wie in de concertzaal van Voo?uit naar ‘Universal Tongue’ gaat kijken, kan genieten van 32 uur aan dansvideo’s op 8 verschillende schermen. Kruithof onderzocht hoe dans zich door de jaren heen ontpopt heeft tot een taal die iedereen over de hele wereld kan verstaan. Dat deed ze niet alleen, maar met een onderzoeksteam van in totaal 50 mensen die wereldwijd verspreid zitten. Daardoor erkent de installatie individualiteit, diversiteit en culturele representaties.
 
Danceclopedie
 
In ‘Universal Tongue’ zijn in totaal 1000 verschillende dansstijlen te zien. Al die stijlen herkennen en kunnen benoemen, is een kunst op zich en daarom bracht de kunstenaar ook een boek uit. In die ‘danceclopedie’ worden foto’s, namen en teksten rond elke dansstijl verwerkt. Meer over het boek en de tentoontstelling kan je hier vinden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top