Waarom Sean Connery 'The League Of Extraordinary Gentlemen' zo haatte

Films | VTM3 zendt vanavond 'The League Of Extraordinary Gentlemen' uit, de avonturen-sciencefictionfilm van Stephen Norrington uit 2003, over een mysterieuze organisatie die er alles aan doet om een oorlog uit te lokken. Avonturier Allan Quatermain (Sean Connery) wordt door de Britse regering gevraagd om een groep mensen met speciale gaven te leiden in de strijd tegen het boosaardig meesterbrein van de organisatie. Connery was zo teleurgesteld en gefrustreerd over het productieproces van de film, dat hij besloot om te stoppen met acteren. Een reconstructie, door Proximus Pickx.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wijlen Sean Connery haatte 'The League Of Extraordinary Gentlemen'. Niet zozeer de film op zich, wel het hele proces dat eraan voorafging. De productie werd geplaagd door verschrikkelijk weer en vertragingen. Bovendien clashte Connery, die vorig jaar overleed, ook met Stephen Norrington, wiens regiestijl hij niet kon verdragen.

De film voert enkele fictieve personages op die zich gedragen als Victoriaanse superhelden. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Alan Moore en Kevin O'Neill. Sir Connery kroop in de huid van avonturier Allan Quartermain, die zijn zoon had verloren in een jachtongeluk. De Schot overtuigde met zijn acteerprestatie, terwijl het achter de schermen rommelde.

Zondvloed op de set

Pal tijdens de opnames kreeg Praag een ware zondvloed over zich heen. De Tsjechische hoofdstad kreeg de zwaarste regenval sinds een eeuw te verwerken. De set kreeg het hard te verduren. De schade liep op tot 7 miljoen dollar. De onderzeeër van Captain Nemo werd verwoest, Connery werd geëvacueerd uit zijn hotelsuite. Hij kon enkel zijn kostbare golfclubs redden.

Door het slechte weer werd de filmproductie met minstens twee weken uitgesteld. En zoals een crewlid verklaarde tegen Entertainment Weekly tijdens de opnames in 2002: "Connery is het niet gewend om te moeten wachten op een filmset." Maar de weersomstandigheden vormden slechts het begin van Connery's nachtmerrie...

Adieu in mineur

Connery en regisseur Norrington bleken niet de beste maatjes. Hun ruzies overschaduwden de productie en leidden ertoe dat Connery voorgoed zou stoppen met acteren. Op een dag vlogen beide heren elkaar in de haren over een nep olifantengeweer. Volgens The Scotsman raakte Connery geïrriteerd toen Norrington de opname een volle dag stillegde omdat het nepgeweer niet aan zijn wensen voldeed. Connery moest nadien bekennen dat de opnames "zeer, zeer moeilijk" waren verlopen.
 
Connery was naar verluidt zo ontevreden over Norringtons regie dat hij zelf een handje hielp bij de totstandkoming van de final cut. De acteur verklaarde tegenover The Hollywood Reporter dat hij "nauw betrokken" was bij het editingproces, en dat Norrington "gearresteerd" moest worden "wegens krankzinnigheid". Het is onduidelijk welke impact Connery had op het finale resultaat, maar zeker is dat de Schot geen goed woord over had voor de film.
 
'The League of Extraordinary Gentlemen' markeerde de laatste filmrol van Sean Connery, die ooit hoge toppen scheerde met zijn vertolking van James Bond. Het werd een adieu in mineur van een grote meneer.

Bekijk ‘The League of Extraordinary Gentlemen’ vanavond om 18u40 op VTM3, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je de film tot 36 uur later wanneer jij wil!
 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top