Met nog vier speeldagen voor de boeg lijkt de degradatiestrijd in 1A zich toe te spitsen op vier teams: STVV, Excelsior Moeskroen, Cercle Brugge en Waasland-Beveren. We legden hun wedstrijdschema van de komende weken even naast elkaar.
Momenteel heeft STVV de beste kaarten terwijl Waasland-Beveren zich nog maar weinig misstappen kan veroorloven. Er zijn nog maximaal twaalf punten te verdienen voor de 'bottom 4'.

15. STVV: 32 punten
16. Excelsior Moeskroen: 30 punten
17. Cercle Brugge: 29 punten (barrages)
18. Waasland-Beveren: 25 punten (degradatie)

Na dertig speeldagen telt STVV zeven punten meer dan Waasland-Beveren. Een rechtstreekse degradatie lijkt dus stilaan al uit den boze voor de Haspengouwers. Bovendien biedt er zich komend weekend een uitgelezen kans om alle twijfels weg te nemen, want zaterdag speelt STVV uit bij Waasland-Beveren. Bij winst is de rechtstreekse degradatie afgewend én wordt er vanzelfsprekend ook een gouden zaak gedaan om de voorlaatste plek te ontlopen. Belangrijk, want de drie overige wedstrijden zijn vrij pittig; al wordt er nog wel 2x thuis gespeeld.

Speeldag 31: Waasland-Beveren - STVV (rechtstreeks duel)
Speeldag 32: STVV - KV Mechelen
Speeldag 33: KRC Genk - STVV
Speeldag 34: STVV - RSC Anderlecht

Excelsior Moeskroen deed afgelopen weekend een gouden zaak tegen Standard en wipte over Cercle Brugge naar de veilige 16e plek. Maar de Henegouwers zijn nog verre van veilig, want ook hun resterende wedstrijdschema is niet van de poes.

Speeldag 31: Exc. Moeskroen - KV Oostende
Speeldag 32: Sp. Charleroi - Exc. Moeskroen
Speeldag 33: Exc. Moeskroen - R. Antwerp FC
Speeldag 34: Club Brugge - Exc. Moeskroen

Voor Cercle Brugge lijken vooral de thuisduels doorslaggevende te gaan worden. Daarin spelen ze tegen de twee promovendi terwijl er in de uitmatchen niet al te ver gereisd moet worden. Maar met Gent en KVO als opponenten, worden dat zeker geen snoepreisjes.

Speeldag 31: AA Gent - Cercle Brugge
Speeldag 32: Cercle Brugge - Beerschot
Speeldag 33: Cercle Brugge - OHL
Speeldag 34: KV Oostende - Cercle Brugge

Voor Waasland-Beveren wacht er zaterdag al een cruciale afspraak tegen STVV. Bij verlies lijkt de laatste plaats stilaan onoverkomelijk, maar bij winst wordt de rechtstreekse degradatiestrijd weer helemaal open gegooid. In de slotweken lijkt hun programma alvast ietsje 'makkelijker' dan dat van de concurrenten. Al komen ook zij seizoensrevelatie KV Oostende nog tegen. De Kustploeg lijkt dan ook dé scherprechter in de degradatiestrijd te gaan worden.

Speeldag 31: Waasland-Beveren - STVV (rechtstreeks duel)
Speeldag 32: KVO - Waasland-Beveren
Speeldag 33: Waasland-Beveren - KV Kortrijk
Speeldag 34: OHL - Waasland-Beveren