Dit weekend streden de beste FIFA-spelers van Europa tegen elkaar in een poging om zich te kwalificeren voor de Global Series, een soort WK dat wordt georganiseerd door EA, de uitgever van het spel. Enkele Belgen scoorden in de vierde en voorlaatste Europese qualifier. We blikken terug op de prestaties van afgelopen weekend en de kwalificatieperspectieven die nog open liggen voor onze landgenoten.

 

Ter herinnering, vijf qualifiers geven Europese spelers de kans om een maximum aan klassementspunten te verzamelen met het oog op kwalificatie voor de regionale play-offs. Elk weekend doen enkele honderden spelers, op PS4 en op Xbox, een poging om de ranglijsten te beklimmen. Dit weekend waren er 1118 spelers aanwezig op PS4, terwijl er 521 spelers hun matchen afwerkten op Xbox One.

Laten we beginnen met Abdullah Waiss, speler van KRC Genk! Hij is actief op de Xbox en had voorlopig geen ticket beet voor de play-offs. En daar had hij een reden voor, want meer dan een mogelijke daling van zijn niveau leek het lot de speler niet gunstig gezind na de diefstal van zijn EA-account en een stroomonderbreking die een voortijdig einde maakte aan zijn 3e qualifier. Hij moest dus een goede prestatie leveren om zijn kansen te vrijwaren. Maar helaas. Na een ideale start met 3 overwinningen op rij leed Abdullah een zware nederlaag (10-3). Vervolgens stond hij tegenover Dreamo99, die hem met 4-3 uitschakelde. De eerste nederlaag had duidelijk zijn sporen nagelaten. Helaas voor Abdullah beëindigde hij de competitie met slechts 140 punten extra. Zijn kansen op kwalificatie zijn redelijk klein.

Zijn collega van KRC Genk, Gilles Bernard, kon niet aan de competitie deelnemen wegens een nieuwe beenoperatie. De speler stelde iedereen wel gerust door uit te leggen dat hij terug zou moeten zijn voor de start van de eDivisie waarin hij uitkomt voor AZ Alkmaar.

We gaan verder op Xbox met Geoffrey Meghoe, de huidige leider van de Proximus ePro League in het shirt van Zulte Waregem. Hoewel hij niets meer te bewijzen heeft in onze nationale competitie, had Geoffrey het, op grond van zijn recente resultaten, moeilijker om zijn talent te tonen tijdens deze qualifier. Na een overwinning in de eerste ronde van de winner bracket slaagde hij er niet meer in de weg naar het doel te vinden. Hij eindigde het competitieweekend zo met twee nederlagen op rij, synoniem voor uitschakeling. De kansen van de speler op deelname aan het WK worden dus steeds kleiner, gezien het lage aantal punten dat hij dit weekend verzamelde.

Ook ShadooW uit Luik deed mee aan de qualifier op Xbox One. Na een opmerkelijke prestatie tijdens de 3de qualifier hoopten we dat hij op de ingeslagen weg zou verdergaan om zijn kansen op kwalificatie te vergroten. ShadooW begon de competitie goed door twee overwinningen te boeken met meer dan overtuigende scores (6-2 & 8-3). Helaas verloor de speler vervolgens twee keer. Hij eindigde in de top 129. Hij zal goed moeten presteren in de laatste qualifier om zich te kwalificeren voor de regionale play-offs.

We schakelen nu over naar de Playstation 4-competitie, de console waarop de meerderheid van de spelers deelnam. En we beginnen met ZayroR, de speler van Sint-Truiden in de Proximus ePro League. Hij kende een goede start van het weekend met twee overwinningen, waaronder één tegen Zakhino (Torino FC). Hij degradeerde nadien naar de loser bracket maar hield stand. Hij haalde de 5e ronde, waar een einde kwam aan zijn qualifier. Een kwalificatieticket is nog steeds mogelijk, maar ZayroR zal zichzelf moeten overtreffen in de laatste qualifier die in april zal doorgaan.

Andere speler, andere prestatie! Marwane “Marou” Sellah ging voort op zijn elan van de 3e qualifier, waar hij 17e eindigde. De jonge speler stak dit weekend in goede vorm, want hij overvleugelde zijn tegenstanders op de eerste wedstrijddag, waarin hij het wel opnieuw moest afleggen tegen Fredberg. Hij zette zijn zegetocht voort, maar faalde aan de poort van de kwalificatie. Toch legde hij een heel mooi parcours af, hij eindigde in de top 65 en scoorde 240 Pro Points. De kans dat we deze voor het grote publiek onbekende speler aan het werk zullen zien in de regionale play-offs wordt dus steeds groter.

MatthaX, de voormalige Belgische kampioen, moest een goede prestatie leveren om te kunnen hopen op de kwalificatie. Helaas voor hem beleefde hij geen succesvol weekend. Door de twee nederlagen mocht MatthaX niet verder strijden in deze qualifier. Een gemist weekend voor de jonge speler.

De Belgische prestatie van deze week kwam van Stefano Pinna. Stefano, die momenteel eerste Belg is in het klassement, moest dit weekend presteren, en dat deed hij ook! Hij eindigde in de top 64 en verzamelde 300 Pro Points! Onze Belg lijkt zeker van een ticket voor de play-offs. De kwalificatie zal hij definitief over de streep moeten trekken in de laatste qualifier.

We zien elkaar volgende maand opnieuw om samen de laatste Europese qualifier van deze Global Series te bespreken. Die zal bepalen welke Belgen naar het regionale play-offevenement mogen, de laatste hindernis voor het hoofdtoernooi van de competitie waar de beste spelers ter wereld bijeen zullen komen.

Copyright afbeelding: EA