Deze vrouwelijke topsporters breken de ban voor meer gelijkheid!

Sport | “Iedereen gelijk voor de wet”, dat is het credo van deze vier sportvrouwen die de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de sportwereld willen wegwerken. In plaats van te wachten op verandering blijven ze niet met de pakken zitten en nemen ze initaitief!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Megan Rapinoe

Megan Rapinoe is de beste vrouwelijke voetbalster ter wereld. Ze won met de Verenigde Staten goud op de Olympische Spelen in 2012 en won het WK Vrouwenvoetbal in zowel 2015 als 2019 en won de Ballon d’Or in 2019. Ze kreeg in de Verenigde Staten meer bekendheid toen ze in 2016 knielde tijdens het spelen van het nationale volkslied, naar het voorbeeld van de NFL-speler Colin Kaepernick. Kort daarop trok ze (samen met andere vrouwelijke voetballers) juridisch ten strijde tegen de Amerikaanse voetbalbond om een gelijke verloning voor zowel mannelijke als vrouwelijke voetballers te bekomen. Sinds dat verzoek werd afgewezen, is Rapinoe er nog meer op uit om gelijkheid af te dwingen op de Amerikaanse voetbalvelden.

Ada Hegerberg

Deze Noorse voetbalster wordt tot één van de beste speelsters ter wereld gerekend. Ze maakte furore bij haar Noorse clubs Kolbotn en Stabæk alvorens in 2014 de overstap te maken naar Olympique Lyonnais waar ze ook met Rapinoe speelde. Net als Rapinoe won deze topspeelster een Ballon d’Or en net als de Amerikaanse zet Hegerberg zich in voor de gelijkwaardige behandeling van vrouwen in de voetbalwereld. In 2019 besloot ze dan ook om niet deel te nemen aan de Wereldbeker Vrouwenvoetbal in Frankrijk om aandacht te vragen voor het seksisme dat nog steeds welig tiert in de sportwereld. Dat was niet de eerste keer dat Hegerberg in opspraak kwam: in 2017 besloot ze niet meer voor de Noorse nationale ploeg te spelen omdat die onder andere geen gelijke verloning gaf aan vrouwelijke en mannelijke voetballers. Dat laatste is ondertussen rechtgezet.

Lindsey Vonn

Deze professionele Amerikaanse alpineskiester won al tal van prijzen: ze behaalde drie Olympische medailles, won meer dan zeventig andere gouden medailles in haar carrière en wordt tot één van de grootste atleten uit de skiwereld gerekend. In 2017 vond Vonn het welletjes: ze wou zich voortaan ook kunnen meten met haar mannelijke evenknieën en diende een verzoek in om een wedstrijd te organiseren waarin ze mocht aantreden tussen mannelijke skiërs. Dat verzoek werd afgewezen en frustreerde de topsportster dan ook mateloos. “Ik wou mijn kunnen testen tegen mannelijke skiërs om nog beter te worden. We zullen een ander sporticoon hard nodig hebben om deze barrière te overwinnen.”

Serena Williams

Is er een groter sporticoon dan Serena Williams? Deze Amerikaanse tenniskampioene startte in 2020 een onderzoek naar de ongelijke loonsverhouding tussen mannen en vrouwen in de sportwereld. Williams zal voor haar onderzoek informatie inwinnen bij wetenschappers en hedendaagse topatleten over hun weddes en gewonnen prijzengelden. Ze zal in haar strijd om de loonkloof te dichten ook speciale aandacht vragen voor zwarte vrouwen in de sport. Die worden volgens haar systematisch onderbetaald.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top