Mythische vieringen: Brian Laudrup legt er zich bij neer na heerlijke goal tegen Brazilië

Voetbal | Denemarken had in de jaren 90 een geweldige generatie voetballers. In 1992 wonnen ze het EK en in 1998 veroverden ze de harten van de voetbalfan. Onder meer Brian Laudrup toonde zich aan de wereld. Hij scoorde een prachtig doelpunt tegen Brazilië op het WK 1998 met daarbij een passende viering. Genieten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Denemarken maakte met zijn mooi voetbal indruk op het WK in Frankrijk. In een groep met Saudi-Arabië (1-0), Zuid-Afrika (1-1) en Frankrijk (1-2) wist het zich te plaatsen voor de 1/8ste finales. Daar werd Nigeria met 4-1 opgerold en in de kwartfinales wachtte topfavoriet Brazilië. Die partij zou een heerlijk spektakelstuk worden.

Brian Laudrup zou een belangrijke rol spelen in deze kwartfinale. De Deense flankaanvaller wist tegen Brazilië zijn tweede doelpunt op het toernooi te scoren en dat zou er eentje voor de geschiedenisboeken worden...

Laudrup laat Brazilië wankelen

De Brazilianen hadden hun handen vol met de Denen. Martin Jorgensen bracht hen op 0-1 en Bebeto en Rivaldo zorgden voor de 2-1. In de tweede helft kreeg Brian Laudrup via een gelukje en een mislukte omhaal van Roberto Carlos de bal in het strafschop. De toenmalige speler van Glasgow Rangers twijfelde niet en knalde het leer keihard voorbij Claudio Taffarel. Laudrup was uitzinnig van vreugde en leek aanvankelijk een ‘normale’ viering uit te voeren, maar plots ging hij erbij liggen met de hand onder het hoofd. Alsof hij thuis in zijn zetel lag. Misschien was het voor Laudrup wel een alledaags kunststukje?

De Denen droomden van een stunt, maar het was Rivaldo die ervoor zorgde dat Brazilië alsnog doorging. De Goddelijke Kanaries zouden uiteindelijk de finale verliezen van Frankrijk (3-0). Laudrup maakte nadien samen met zijn broer Michael deel uit van het All Star Team van het WK. Zij behoorden tot de zestien beste voetballers van dat toernooi.

Einde carrière op amper 31-jarige leeftijd

De goal tegen Brazilië was zijn laatste wapenfeit als international, want na het toernooi besliste hij om op amper 29-jarige leeftijd te stoppen als international. Laudrup was een zeer sierlijke speler en één van de beste Deense voetballers die er was, zijn broer Michael was van een nog hoger niveau en speelde voor onder meer Juventus, Real Madrid, FC Barcelona en Ajax.

Het was bij die laatste club dat Brian op 31-jarige leeftijd de schoenen aan de haak hing door blessureleed. In 1998 eindigde ook daar de carrière van de toen 34-jarige Michael Laudrup. Brian speelde in zijn loopbaan voor Brondby, Bayer Uerdingen, Bayern München, Fiorentina, AC Milan, Glasgow Rangers, Chelsea, FC Kopenhagen en Ajax. Hij was 82 keer Deens international en trof 21 keer raak voor Denemarken.

Vanaf minuut 2:18 kan je het mooie doelpunt van Laudrup met opvallende viering terugvinden in onderstaand filmpje.

In deze nieuwe serie bekijken we enkele mythische vieringen. Herbeleef het doelpunt waarmee Pauleta zich onsterfelijke maakte bij de fans van PSG.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top