Sergio Conceição heet het onmogelijke gedaan. De Portugese voetbalcoach staat sinds 2017 aan het roer van FC Porto en liet de club weer helemaal heropleven. Na een aantal nationale successen is het nu tijd om Europa te veroveren. Moeten Juventus en Christiano Ronaldo schrik beginnen krijgen?

Medio 2017 zat FC Porto in zak en as. Er werd al vier jaar op rij geen prijs meer gewonnen en dat strookte niet met de ambities van de club. De clubleiding stelde niemand minder dan Sergio Conceição aan om hierin verandering te brengen en dat legde hen tot nu toe geen windeieren. 

In zijn eerste seizoen was het al meteen prijs voor Conceição: hij won in 2018 de Portugese titel met Porto en bereikte de zestiende finales van de Champions League. In zijn tweede seizoen (2019) won hij met Porto één van de twee Portugese bekercompetities en plaatste hij zich met de club voor de finale van de andere bekercompetitie. Hij won bovendien met Porto de Supercup en stootte door naar de kwartfinales van de Champions League. Vorig jaar won Sergio Conceição opnieuw de titel én de beker. Zichzelf opvolgen als kampioen zal dit seizoen moeilijk zijn: FC Porto loopt maar liefst dertien punten achter op leider Sporting Lissabon met nog maar twaalf wedstrijden voor de boeg.

Alle aandacht naar Europa

Omdat FC Porto door Braga is uitgeschakeld in de Portugese Beker, door Sporting Lissabon in de Ligabeker en de titel veraf lijkt, kunnen de troepen van Sergio Conceição al hun aandacht toespitsen op de Champions League. Die wordt komende dinsdag om 21u00 hervat. Dan zakt FC Porto af naar Turijn om Juventus het vuur aan de schenen te leggen. De heenwedstrijd werd gewonnen door Porto met 2-1. Cristiano Ronaldo en co. moeten dus vol aan de bak als ze nog kans willen maken om door te stoten naar de kwartfinales. Als Porto daarentegen stand kan houden, gaan zij door naar de kwartfinales en daarmee komen ze in de buurt van hun knalprestatie uit 2004: toen won FC Porto de UEFA Champions League.

Temperament in overvloed

Over coach Sergio Conceição is al heel wat gezegd en geschreven. Bij het Belgische publiek staat de man voornamelijk bekend om zijn opvliegende karakter. In 2006 was Conceição nog speler van Standard-Luik en toen spuwde hij tijdens een bekermatch tegen Zulte-Waregem in het gezicht van scheidsrechter Stijn Meert waarop hij vervolgens ook nog eens zijn voetbalshirt in de man zijn gezicht duwde. Conceição werd stevig gestraft, maar weigerde zijn temperamentvolle karakter te verloochenen.

Dat karakter nam hij dan maar mee naar Portugal, naar de club van zijn hart: FC Porto. Bij Porto wil hij dat zijn spelers elke match alles van zichzelf geven en dat kan tijdens belangrijke wedstrijden, zoals die tegen Juventus, een doorslaggevende factor zijn. De man staat dezer dagen dan wel aan de zijlijn aanwijzingen te geven, dat weerhoudt hem niet om met zijn temperament druk uit te oefenen op de wedstrijd. Zo aarzelt hij niet om elke scheidsrechter van jetje te geven wanneer Conceição vindt dat die een fout begaat. Als dat ook in Europa maar goed komt...

Volg de UEFA Champions League op de voet via de zenders van Proximus Sports, beschikbaar in de tv-optie All Sports van Proximus Pickx.

Proximus Pickx biedt in de app en op het web met de 'Interactieve videoplayer' een gloednieuwe ervaring aan. Dankzij deze nagelnieuwe functie kan je tijdens de uitzending van de wedstrijd in een handomdraai de opstellingen van beide elftallen, de wedstrijdgegevens en de vorige ontmoetingen tussen beide ploegen opvragen. Bovenal stelt de interactieve videoplayer je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven via het menu op de rechterkant van je scherm. Dankzij deze nieuwe functie kan je de matchen van je favoriete team beleven zoals nergens anders!