#PickxWomen’sWeek: een lofbetuiging aan Sandra Kim!

Muziek |

Het is Pickx Women’s Week en dat wil zeggen dat we alle vrouwen in de spotlights zetten. Vandaag is het de beurt aan niemand minder dan Sandra Kim: de enige Belgische deelneemster aan het Eurovisiesongfestival die ook kon winnen!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sandra Kim was de jongste deelneemster ooit aan het Eurovisie Songfestival. Toen ze aantrad, was ze nog maar dertien jaar maar daar was heel wat verwarring rond ontstaan. Ze was immers voorgesteld als een vijftienjarige en in de tekst van ‘J’aime la vie’ staat: "Moi j'ai quinze ans et je te dis … j'aime la vie.” Ondertussen is de minimumleeftijd om deel te mogen nemen aan het Eurovisie Songfestival opgetrokken naar zestien jaar en dat betekent dat Sandra Kim voor altijd de jongste winnares van het Eurovisie Songfestival zal blijven. Hedendaagse enthousiastelingen die jonger zijn dan zestien jaar en willen deelnemen aan de preselecties voor de wedstrijd, kunnen aantreden aan het Junior Eurovisie Songfestival.

Het nummer ‘J’aime la vie’ viel in 1986 in het Noorse Bergen heel goed in de smaak. Sandra Kim won met 176 punten en liet de eerste achtervolger, Daniela Simons uit Zwitserland, achter zich met 36 punten verschil. Het nummer kende ook in België heel wat succes en kan ondertussen beschouwd worden als nationaal erfgoed. 


'J'aime la vie'

Televisiepresentator Luc Appermont onthulde enkele jaren geleden op de radio dat hij een vermoeden had dat Sandra Kim toen, in 1986, zou winnen. “De toenmalige juryvoorzitter vertelde me terloops dat België dat jaar wel eens een grote kans zou maken om het Eurovisie Songfestival te winnen. Toen waren de stemmen van de jury nog doorslaggevend en waarschijnlijk wou hij me op die manier waarschuwen dat ik me, als Belgische verslaggever van het festival, mocht opmaken om de latere winnares te interviewen”, aldus Appermont op Joe FM.

'J’aime la vie' werd sinds de release al meermaals gecoverd of geparodieerd of ingezet om reclame te maken. Zo bracht de Antwerpse groep The Strangers een eigen versie van het nummer uit onder de naam ‘k Zen zo geiren polies’. Voormalig televisiepresentator Rob Vanoudenhoven parodieerde in 1998 eveneens het nummer met 'J’aime Durbuy'. En een paar jaar geleden zongen Arno en Triggerfinger een geheel eigen interpretatie van ‘J’aime la vie’ in voor het biermerk Jupiler.

 

Winnares 'The Masked Singer'

U leest het goed: Sandra Kim is eigenlijk nooit van de radar verdwenen. Dat was ook duidelijk toen de zangeres eind vorig jaar de eerste editie van het VTM-programma ‘The Masked Singer’ won en daarmee 2 miljoen kijkende Vlamingen van hun stoel deed vallen met haar zangkwaliteiten. ‘The Masked Singer’ was bovendien het best bekeken VTM-programma ooit en hierdoor stond Sandra Kim opnieuw  in de spotlights voor heel wat kijkers. Kim was in de wolken met haar overwinning en hoopte op een doorstart van haar carrière: “Dit is geen comeback, maar misschien wel een nieuwe start!” Laat het ons hopen!


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top