#EducateYourself: deze films, series en documentaires over racisme zijn echte eyeopeners

Films |
In de nasleep van de gewelddadige dood van George Floyd en #BlackLivesMatter hebben mensen van kleur de hashtag #EducateYourself in het leven geroepen. Hiermee willen ze benadrukken dat iedereen zichzelf kan onderwijzen over racisme. Dit hoeft zeker geen karwei te zijn en daarom stelt Proximus Pickx je enkele films, series en documentaires voor die zowel leerrijk als onderhoudend zijn. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

I am not your negro

Weinigen hebben het verhaal van het diepgewortelde racisme in de Verenigde Staten zo gedetailleerd en welbespraakt uitgelegd als James Baldwin. Toen deze zwarte Amerikaanse schrijver en sociaal criticus in 1987 overleed, werkte hij nog aan een boek over zijn vermoorde vrienden Medgar Evers, Malcolm X en Martin Luther King. Het onafgewerkte boek is verwerkt door regisseur Raoul Peck in de documentaire 'I am not your negro'. De stem van Samuel L. Jackson loodst de kijker door een boeiende mix van archiefmateriaal en recente beelden en laat zien dat de haarscherpe analyses van Baldwin over racisme ook vandaag nog brandend actueel zijn.

'I am not your negro' is tot 16 juni 2021 beschikbaar in de Proximus VOD Catalogus. Naar de Proximus VOD Catalogus? Druk op de ‘On Demand’ of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!
 

The Death and Life of Marsha P. Johnson

Marsha P. Johnson was een zwarte transvrouw die van de jaren 60 tot 90 een grote rol speelde bij de protesten voor homo- en transgenderrechten in de Verenigde Staten. Ze was eveneens een populair figuur in de New Yorkse kunstwereld en kon onder meer Andy Warhol tot haar fans rekenen. Johnson overleed in juli 1992 onder verdachte omstandigheden. Aanvankelijk werd haar overlijden bestempeld als zelfdoding, maar in 2012 opende de politie het onderzoek opnieuw omdat er aanwijzingen waren voor een moord. Regisseur David France kijkt terug op het leven en de dood van Johnson door de ogen van Victoria Cruz, die het onderzoek naar haar overlijden voert. Deze documentaire is ook de moeite waard omdat het de precaire positie van Johnson als zwarte transvrouw laat zien.

Je kan 'The Death and Life of Marsha P. Johnson' bekijken op Netflix. Kies nu voor Netflix als tv-optie bij je abonnement van Proximus Pickx!
 

When They See Us

Als je nog eens een Netflix-reeks wilt bingen, is 'When They See Us' zeker de moeite waard. Deze vierdelige serie is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de "Central Park Five", vijf zwarte jongeren die ten onrechte beschuldigd worden van verkrachting en mishandeling van een vrouw in het New Yorkse Central Park. Regisseur Ava Duvernay toont haarfijn hoe verwoestend de gevolgen zijn van de veroordeling op de vijf jongeren. Saillant detail: een van de mensen die destijds opriep om de doodstraf opnieuw in te voeren voor de vijf zwarte jongeren was niemand minder dan de vorige Amerikaanse president Donald Trump. Tot op de dag van vandaag heeft hij zich nooit geëxcuseerd voor deze oproep.

Je kan 'When They See Us' bekijken op Netflix. Kies nu voor Netflix als tv-optie bij je abonnement van Proximus Pickx!
 

Dear White People

Deze Netflix-serie kan je beschouwen als een komedie maar gaat eigenlijk over de complexiteit van racisme. De reeks speelt zich af op Winchester University, waar een paar zwarte jongeren een radioshow maken om aan te kaarten hoe hun universiteit omgaat met diversiteit. Regisseur Justin Simien weet deze actuele kwesties te overgieten met een satirisch sausje waardoor het geheel iets toegankelijker wordt. Het enige punt van kritiek dat sommige recensenten op deze reeks hebben, is dat de verhaallijnen niet altijd even duidelijk zijn vanwege de uitgebreide cast. 

Je kan 'Dear White People' bekijken op Netflix. Kies nu voor Netflix als tv-optie bij je abonnement van Proximus Pickx!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top