De Belgische futsalduivels zijn gebrand op een zege in Italië

Sport | De Rode Duivels Futsal werden donderdagavond verslagen in Montenegro, hetgeen het pad naar de kwalificatie voor EK 2022 in Nederland serieus bemoeilijkt heeft. België pakt dinsdag om 19u best minstens een punt op verplaatsing tegen groepsfavoriet Italië, als het wil blijven dromen van de eerste plaats.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“We zijn er om te winnen, niet om te voetballen.” De woorden van Moustafa Idrissi zijn toepasselijk op de vooravond van de kraker tegen Italië, op dinsdag 9 maart. Het sluitstuk van de Rode Duivels Futsal wist toen nog niet – na het gelijkspel tegen Finland en de mooie zege tegen Montenegro – dat het duel tegen de Italianen zoveel gewicht zou hebben in de kwalificatiecampagne voor het EK. Het moet gezegd dat de Belgen intussen verrassend in het Balkanzand beten (4-3). Een onverwachte tegenslag waarmee de Belgen hun joker verspeelden, die van pas had kunnen komen voor de verplaatsing naar de groepsfavoriet.
 
Verschil tussen respect en angst
 
Na drie speeldagen in de kwalificatiecampagne is het bilan van de Belgen niet zoals verhoopt. Vier punten op negen, na twee thuismatchen en een duel tegen de zwakste tegenstander van de groep. Karim Bachar en de zijnen hadden wellicht een betere start in gedachten. Maar de situatie is verre van alarmerend.
 
De Belgen kruisen de degens met één van de beste teams uit Europa, maar ze hebben ook niets te verliezen tegen een team dat, op papier, een klasse beter is. Wat niet wil zeggen dat België zich op voorhand gewonnen geeft. Integendeel, poneert Bachar: “Als we voluit gaan, is alles mogelijk. Futsal is geen wiskunde. We spelen elke match om te winnen. Het zal uiteraard niet gemakkelijk zijn, maar dat is het nooit op internationaal niveau.”
 
Als we ons baseren op het klassement van beste Europese futsalteams, vervolledigt Italië de top vijf, terwijl België pas zeventiende staat. Het verschil tussen de twee teams is dus beduidend op historisch vlak. In realiteit kunnen de Rode Duivels best hun mannetje staan tegen de Italianen, bewijzen hun twee jongste duels: een zege en een gelijkspel in 2018. Maar om nu te zeggen dat ze als favorieten aantreden… “Er is een groot verschil tussen vriendschappelijke matchen en de officiële competitie”, tempert de Belgische coach. “Bovendien lijkt het Italiaans team in niets meer op het team dat we toen bekampten. Ik zag ze spelen tegen Finland: ze zijn zeer sterk. Het zijn profs: ze trainen twee keer per dag op hun club, maar ook vaak met de nationale ploeg. Je moet bijna gek zijn om te stellen dat we favoriet zijn. De FIFA-ranking spreekt voor zich. Dat klassement baseert zich niet op één match, maar op meerdere. Italië is een grote voetbalnatie, zowel in het veld- als in het zaalvoetbal. Maar desondanks is alles mogelijk. We vertrekken niet met het idee dat we gaan verliezen, maar het zal werken worden.”
 
Geen cadeaus uitdelen
 
Eerst zal België zijn eigen tekortkomingen moeten analyseren. Sinds het begin van deze campagne, begingen de ploegmaats van Mohamed Reda Dahbi te vaak individuele fouten. Finland en Montenegro profiteerden, en ook Italië zal die cadeautjes niet laten liggen. “Als je resultaten wil behalen tegen grote ploegen, kan je je zulke foutjes niet veroorloven”, aldus Bachar. “We mogen ze geen cadeaus geven, want ze hebben voldoende kwaliteit in huis om te scoren.”
 
Tegen een team van het kaliber van Italië zullen details het verschil maken. De groepsmentaliteit en de afwerking, die wat stroef liep tegen Montenegro, zullen op de afspraak moeten zijn. “Italië is een taaie tegenstander, maar we denken dat we gaan winnen”, glimlacht Mustafa Idrissi. De nationale doelman, die over geweldige voeten beschikt, is misschien wel de sleutel om de drie punten weg te kapen in Italië en de Rode Duivels weer op het juiste spoor te zetten. Wordt het een bella notte voor de Belgen, ginds in la bella Italia?
 
Volg alle kwalificatiematchen voor het EK futsal 2022 live dankzij Proximus, die deze wedstrijden gratis aanbiedt op Proximus Sports 1, beschikbaar in het All Sports-pakket van Proximus Pickx en op Pickx.be.
 
Het programma van de kwalificatiecampagne:
 
28 januari 2021: België – Finland (3-3)
2 februari 2021: België – Montenegro (6-2)
4 maart 2021: Montenegro – België (4-3)
9 maart 2021: Italië – België
8 april 2021: België – Italië
13 april 2021: Finland – België
14-17 november 2021: eventuele barrages
9 januari-6 februari 2022: eindfase EK
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top