Ontdek verborgen schatten van het Belgische verleden tijdens de 'Nachten van de Geschiedenis'

Films | Onder de noemer ‘Nachten van de Geschiedenis’ zijn er deze week in heel Vlaanderen activiteiten te beleven die je wat meer leren over de vaderlandse geschiedenis. Lokale afdelingen van het Davidsfonds vonden eigen manieren om het thema “schatten” in te vullen. Proximus Pickx grasduint door het programma.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De ‘Nachten van de Geschiedenis’ staan elk jaar garant voor talloze museumactiviteiten, voorstellingen, lezingen en andere evenementen. Dit jaar moet het allemaal noodgedwongen iets kleinschaliger en iets meer op afstand, maar er valt wel heel wat te beleven.
 
Zo kan je bijvoorbeeld op een unieke manier de historische binnenstad van Ieper ontdekken. Helemaal in lijn met het thema kunnen er 18 verborgen vragen en opdrachten gevonden worden. Wie alle vragen beantwoordt en alle opdrachten vervult, maakt kans op een prijs. De 18 verborgen schatten zijn te vinden langs een route van 4,5 kilometer en op te sporen met een app via geocaching, een opkomende trend in deze tijden waarin we onze eigen achtertuin steeds meer ontdekken. Vooraf inschrijven is verplicht.
 
In 1920 vonden de Olympische Spelen plaats in Antwerpen. Maar de stad kreeg minder dan twee jaar de tijd om het evenement voor te bereiden, dus werd het een wel erg unieke editie van ’s werelds grootste sportbijeenkomst. Jasper Truyens doet in Schoten een uiteenzetting over de unieke editie – vanop afstand over het internet uiteraard – gevolgd door een vertoning van de documentaire van Jeannine Weyers over het onderwerp.
 
Laakdal kiest met een webinar over het Lam Gods eveneens voor een evenement op afstand. Het veelluik zit vol eigenaardigheden en verborgen boodschappen en kenner en antiquair Cor Engelen gidst je er maar al te graag doorheen. Want het werk van Van Eyck heeft nog lang niet alle geheimen prijsgegeven.
 
Surf voor alle activiteiten, tickets en reserveringen naar de website van de ‘Nachten van de Geschiedenis’.

Anders geschiedenis beleven

Voor wie zich deze week helemaal wil onderdompelen in de rijke Belgische geschiedenis, kunnen we bijvoorbeeld ook de podcasts ‘De Bourgondiërs’ van Bart Van Loo en ‘Breugel, de Podcast’ van Leen Huet van harte aanraden. Wie na de webinar over het Lam Gods meer wil weten over de verdwijning van een van de panelen, kan luisteren naar ‘De diefstal van de Rechtvaardige Rechters’, ingesproken door Vic de Wachter.
 
Voor nog meer vaderlandse geschiedenis vind je in de Proximus VOD catalogus ‘De leeuw van Vlaanderen’, ‘De Slag om Leuven’, ‘Hollywood aan de Schelde’ en nog meer.
 
Naar de Proximus VOD Catalogus? Druk op de ‘On Demand’ of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD catalogus online!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top