Elise Vanderelst heeft zich vandaag geplaatst voor de finale van de 1.500m op het EK indooratletiek in het Poolse Torun. Lindsey De Grande strandde in de reeksen.
Vanderelst, die buitenom heel wat meters moest maken, finishte in de eerste reeks als derde in 4:10.49. Ze moest de Britse Holly Archer (4:09.77) en de Duitse Gesa-Felicitas Krause (4:09.92) laten voorgaan. Uiteindelijk werd Vanderelst nog opgevist met de beste verliezende tijd.

In de tweede reeks werd De Grande zevende in 4:18.45.

De eerste twee van elke reeks en de drie beste verliezende tijden stootten door naar de finale, die morgenavond om 19u50 voorzien is.

Een maand geleden scherpte Elise Vanderelst op de World Indoor Tour-meeting in het Franse Liévin het Belgische record aan tot 4:05.71. Het vorige BR stond sinds 2011 op naam van Lindsey De Grande met 4:09.18. De Grande is toe aan haar tweede EK indoor bij de elite, tien jaar geleden in Parijs werd ze zesde. Nadien sloeg het noodlot toe en werd er chronische leukemie vastgesteld, een aandoening waar ze nog steeds mee worstelt.