One day, one goal: Besiktas keert terug van 3-0 achterstand in Champions League

Sport | 23 november 2016. De fanatieke supporters van de Turkse topclub Besiktas zijn uitzinnig van vreugde. Hun ploeg had net een 3-0 achterstand omgebogen in een 3-3 gelijkspel tegen Benfica in de groepsfase van de Champions League, en zo een kostbaar punt veroverd voor de kwalificatie naar de knock-outfase.

Met goals van Goncalo Guedes, Nelson Semedo en Ljubomir Fejsa in de eerste 31 minuten leek de Portugese landskampioen quasi zeker van de driepunter en een plekje bij de laatste 16. De Turken leken dan weer uitgeteld, maar niets was minder waar.

De Turkse hoop flakkerde weer op na een weergealoze goal van Tosun in de 58ste minuut, die een voorzet van Andreas Beck met een acrobatische volley in doel werkte. Zeven minuten later schonk Victor Lindelof de thuisploeg een strafschop, wanneer hij de bal met de hand beroerde in het strafschopgebied. Quaresma zette de penalty feilloos om: 2-3. De spanning steeg zienderogen.

Van held naar antiheld

Een gelijkspel betekende dat de twee teams de eerste twee plaatsen in de poule zouden bezetten. Tijdelijk misschien, in afwachting van het resultaat van de match tussen Napoli en Dynamo Kiev, later die woensdag. De thuisploeg zette dan ook alles op alles in de laatste tien minuten.

In de 89ste minuut was het Turkse delirium daar. Een fraaie rabona-voorzet eindigde voor de voeten van Aboubakar, die de gelijkmaker van dichtbij tegen de touwen ramde. Saillant detail: Aboubakar werd op dat moment uitgeleend door Porto, de grote rivaal van Benfica.

Zijn laatste groepsmatch in de Champions League verloor Besiktas met zware 6-0 cijfers van Dynamo Kiev. De Turken eindigden de match met negen man na een vroege rode kaart voor Beck en een tweede gele kaart voor Aboubakar, twee weken eerder nog de held van de avond, in de 56ste minuut. Besiktas eindigde derde in groep B en stroomde door naar de Europa League. Daarin strandden de Turken na verlengingen en strafschoppen in de kwartfinales tegen Olympique Lyon.

Fan van deze rubriek? Lees dan het vorige deel in onze reeks, over de sensationele comeback van Liverpool in de dying seconds tegen Borussia Dortmund.