Hilde Van Mieghem legt nieuw taboe bloot in 'Als je eens wist'

Films | Een jaar geleden kwam de spraakmakende documentaireserie ‘Als je eens wist’ op televisie. Maakster Hilde Van Mieghem en haar team zoomden in op kindermisbruik in al zijn vormen, door zowel slachtoffers als artsen en rechters aan het woord te laten. Vanavond gaat een tweede reeks van start, waarin de focus op partnergeweld ligt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hilde Van Mieghem was zelf ooit slachtoffer van kindermishandeling en raakte met de emotionele en taboevrije eerste reeks van ‘Als je eens wist’ meteen veel kijkers. In de weken na de uitzendingen namen opvallend meer slachtoffers contact op met hulplijn 1712 en Tele-Onthaal om hun verhaal te doen en hulp te zoeken. De driedelige documentaire had dus heel wat teweeggebracht bij de Vlamingen.
 
Bij de start was het niet het plan, maar nu komt er toch een tweede reeks van de documentaireserie. Alleen zullen de afleveringen nu volledig in het teken staan van partnergeweld.
 
Intiem terrorisme
 
“Over partnergeweld was alles al geweten, dacht ik, tot ik aan mijn research begon”, vertelde Van Mieghem in Het Nieuwsblad. “Wist je dat er zoiets bestaat als intiem terrorisme? Dan gaat het niet over klappen uitdelen of schelden. Wel over een partner compleet isoleren van familie en vrienden, emotioneel desoriënteren en slaafs en afhankelijk maken. Als er maar één iemand zich gesteund voelt door zulke verhalen en daardoor de moed vindt om zelf hulp te zoeken, dan vind ik het al een succes.”
 
De tweede reeks bestaat uit vier afleveringen. De problematiek wordt opengetrokken en uitvoerig, maar respectvol besproken. Zo wordt er gepraat over vechtscheidingen, mannen die slachtoffer zijn van partnergeweld, redenen waarom iemand geweld pleegt en de mogelijkheid tot herstel nadat je in een gevaarlijke relatie hebt gezeten.
 
‘Als je eens wist’ wil de blinde vlek rond dit onderwerp belichten, het probleem bespreekbaar maken en ervoor zorgen dat slachtoffers aan de alarmbel durven trekken.
 
Bekijk ‘Als je eens wist’ op 9 maart om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!
 
Als jij hulp nodig hebt, kan je steeds terecht bij Hulplijn 1712 en Tele-Onthaal.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top