Geen Boekenweek, wel een week vol boeken

De Nederlandse Boekenweek gaat dit jaar niet helemaal door zoals gepland omwille van de pandemie, maar dat betekent niet dat er komende week niets te beleven valt rond boeken. Het CPNB organiseert een alternatief, en er is geen beter moment om wat nieuwe literatuur in te slaan.

In Nederland organiseert het CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) elk jaar in maart de Boekenweek. Sinds 2014 vloeien de activiteiten ook door naar Vlaanderen. Maar voor het eerst in 75 jaar moest dat evenement noodgedwongen verplaatst worden naar de zomer. Om de week toch niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, organiseert de stichting daarom ‘Het voorwoord van de Boekenweek’ van 6 tot 14 maart.
 
Tijdens de Boekenweek worden gewoonlijk verschillende activiteiten georganiseerd in het kader van een welbepaald thema. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld “Rebellen en dwarsdenkers”. De week wordt jaarlijks feestelijk geopend met een boekenbal, waarop het kruim van het schrijvend en uitgevend landschap uitgenodigd zijn voor een exclusief feest. Dat zit er in 2021 voorlopig nog niet in.
 
Dit jaar komt er dus ook een Boekenweek, zij het enkele maanden later. Een precieze datum moet nog bepaald worden, maar we weten wel al dat het thema “Tweestrijd” zal zijn. 6 tot 14 maart krijgen we een voorsmaakje. “Het wordt geen Boekenweek, maar wel een week vol boeken”, aldus de organisatie. “In ‘Het voorwoord van de Boekenweek’ willen we terugblikken op de rijke historie, maar ook inspireren en vooruitkijken.” Dichteres Babs Gons schreef het Boekenweekgedicht ‘Polyglot’ en boekhandels en bibliotheken zullen een linnen tas met dat gedicht op cadeau doen. Andere jaren werd een boek cadeau gedaan, maar dat zal dus pas voor deze zomer zijn. Het boek in kwestie is ‘Wat wij zagen’, dat Hanna Bervoets schreef voor die gelegenheid.
 
Op de Nederlandse televisie zullen talkshows over boeken en op lezerscommunity Hebban.nl zullen verschillende inspirerende activiteiten doorgaan, zoals interviews met Nederlandstalige auteurs en livestreams. In ons land zullen de meeste activiteiten moeten wachten tot deze zomer.

Films

Bekijk alles
Top