Eric Goens graaft met 'Salah' in het verleden van de bekendste terrorist van het land

Films | “Eigenlijk weten we bijna niets over de bekendste terrorist van het land.” Dat zei televisiemaker Eric Goens over Salah Abdeslam, verdachte van de aanslagen in Parijs en Brussel. Met zijn nieuwe vierdelige docureeks ‘Salah’, vanaf dinsdag te zien op Eén, probeert hij een zo volledig mogelijk beeld te schetsen van de man en wat er in zijn hoofd omgaat.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Eric Goens graaft in 'Salah' in het verleden van de bekendste terrorist van het land

Eric Goens pakt in de nieuwe docureeks uit met nooit eerder gehoorde getuigenissen uit de omgeving van Abdeslam. Zo sprak hij bijvoorbeeld met een dicht familielid van de man, met een van zijn leraren en een van de speurders die de opdracht had om hem neer te schieten. “Iedereen die iets over Abdeslam kan vertellen, zit erin”, pronkt de televisiemaker, die bekend staat om zijn meeslepende en beklijvende documentairereeksen waarin hij meer los lijkt te krijgen uit zijn gesprekspartners dan eender wie.
 
En de getuigenissen in ‘Salah’ zijn op z’n zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. De afleveringen pogen een beeld te schetsen van hoe Abdeslam opgroeide en waar het precies fout liep. Vroeg in zijn leven leek niemand te kunnen vermoeden welke kant hij op zou gaan. “Had je mij indertijd gevraagd om uit de klas van Salah tien jongens aan te wijzen met wie het mogelijk fout kon lopen, dan was Salah er nooit bij geweest”, laat een van zijn leraren bijvoorbeeld optekenen. Hoe de gemiddeld intelligente jongen uit een vrij welgesteld middenstandsgezin dan toch op een pad verzeilde dat tot gruweldaden leidde, wil Goens met zijn documentaire verklaren.
 
Salah Abdeslam zit sinds april 2016 in een Parijse cel waar hij ten strengste bewaakt wordt. Logischerwijs kon Goens dus niet met de man praten, maar hij kon wel de brieven bemachtigen die hij in Brussel schreef aan zijn familie en zijn vriendin. Daarin zou de terrorist zijn daden verklaren. Later liet hij optekenen dat hij nooit nog een woord zou reppen over zijn daden, dus zijn die brieven mogelijk de enige verklaringen die we ooit te horen zullen krijgen. Redenen genoeg dus om af te stemmen op Eén voor de nieuwe docureeks.
 
Bekijk ‘Salah’ vanaf dinsdag 9 maart om 21u30 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top