Dentist's Day: aanschouw de ergste gebitten uit de filmgeschiedenis

Vandaag is het Dentist's Day, een dag waarop we onze waardering uiten voor tandartsen en tandspecialisten. Naar aanleiding van deze heuglijke dag serveert Proximus Pickx de nachtmerrie van elke tandheelkundige: de ergste gebitten die ooit op het witte doek verschenen. Opgelet: niet voor watjes. 

Herbert Coward in 'Deliverance'

De Amerikaanse acteur Herbert Lee "Cowboy" Coward speelde in de thriller 'Deliverance' de rol van een tandeloze, sadistische hillbilly. De acteur ging door het leven zonder twee voortanden, die hij kwijtraakte bij een ongeval met een neppistool in een pretpark.

Acteur Burt Reynolds vond hem door zijn voorkomen de geknipte man voor de rol van onbeschaafde marginaal in 'Deliverance': "Hij kan niet schrijven of zo, maar ik zeg je: als we hem kunnen strikken, hebben we iets speciaals", zo vertelde Reynolds tegen de producers. Coward voerde al zijn stunts zelf uit. Hij verwierf enige bekendheid door een zin die hij steeds herhaalde: "He’s got a real pretty mouth, ain’t he?"
 

Cara Seymour in 'Gangs of New York'

Cara Seymour vertolkte de rol van de mythische Amerikaanse crimineel Hell-Cat Maggie in het misdaadepos van Martin Scorsese. Ze was naar verluidt een beruchte figuur in het district Five Points in Manhattan, en stond te boek als een begenadigd vechter. Haar tanden hadden een puntvorm, haar nagels waren lang en klauwachtig. Ze streed in de vroege jaren 1840 met o.a. de Dead Rabbits tegen rivaliserende bendes uit de Bowery, met name de Bowery Boys.

Bruce Spence in 'Lord of the Rings: The Return of the King'

De Nieuw-Zeelandse acteur Bruce Spence incarneerde de bijrol van The Mouth of Sauron in het derde luik van de epische trilogie van Peter Jackson. The Mouth of Sauron was één van Saurons trouwste dienaars, die als Saurons heraut en boodschapper fungeerde. Hij was ook de luitenant van de Tower of Barad-dûr tijdens de War of the Ring. Niemand kende zijn echte naam. Hijzelf was zijn geboortenaam al lang vergeten.

In 'The Return of the King' was The Mouth niet te zien in de originele bioscoopversie, wel in de extended edition. In de film wordt The Mouth of Sauron onthoofd door Aragorn. Zijn hoofd is bedekt door een grote helm, enkel zijn gruwelijk misvormde mond en rotte tanden zijn zichtbaar. Die mond werd digitaal vergroot, voor een meer ongemakkelijk en memorabel effect.

De rotte tanden en zwarte, gebarsten lippen staan symbool voor de boosaardige woorden die Sauron via zijn boodschapper overbrengt: zelfs de mond van de boodschapper gaat erdoor verrotten.

 

John Matuszak in 'The Goonies'

Nu we toch in Midden-Aarde zitten: Sean Astin is Frodo's trouwe metgezel Sam in 'The Lord of the Rings'. Sean had één van zijn eerste rollen als kleine astmalijder in de 80's cultklassieker 'The Goonies'. Stond nog op de set van 'The Goonies': John Matuszak.

Matuszak, een American Football-speler die na zijn sportcarrière acteur werd, kroop voor deze film van regisseur Richard Donner in de huid van Lotney "Sloth" Fratelli, een misvormde en misbruikte zoon van de familie Fratelli.

Steven Spielberg produceerde dit door Chris Columbus ('Home Alone') geschreven verhaal over een groep kinderen uit Oregon – de “Goonies” – die een oude kaart ontdekken en het avontuur van hun leven beleven wanneer ze daarmee op zoek gaan naar de verborgen schat van een legendarische piraat. Alleen moet het sympathiek stelletje tieners, die trouwens ook hun woonwijk van de sloop proberen te redden, ook enkele boeven te slim af zijn. 

 

Films

Bekijk alles
Top