'True Grit' op VTM4: het origineel met John Wayne versus de Jeff Bridges-versie

'True Grit' is een echte westernklassieker. VTM4 zendt vanavond de originele film uit 1969 uit, met John Wayne in de hoofdrol. In 2010 werd het verhaal verfilmd door de gebroeders Coen, ditmaal met Jeff Bridges in de rol van Rooster Cogburn. Proximus Pickx zet de twee versies naast elkaar, en neemt ze onder de loep.

True Grit (1969)

Arkansas, 1880. De jonge Mattie Ross doet een beroep op de eenogige Rooster Cogburn om achter de moordenaar van haar vader aan te gaan. Mattie heeft vernomen dat de man zich op indiaans grondgebied heeft verscholen. Tijdens hun tocht sluit La Boeuf, een jonge Texaan, zich bij het tweetal aan. Maar dan wordt Mattie door een bende outlaws ontvoerd.

Voor zijn hoofdrol won Wayne de enige Oscar uit zijn carrière. Zijn vertolking werd ook nog bekroond met een Golden Globe. Het westernicoon hernam zijn rol in de sequel 'Rooster Cogburn' uit 1975. Volgens historici is de figuur van Cogburn gebaseerd op Deputy U.S. Marshal Heck Thomas, die enkele van de ruigste gangsters in de boeien had geslagen. De titelsong, inezongen door Glen Campbell, die ook een rol had in de film, werd genomineerd voor een Oscar en een Golden Globe. 

De film prijkt met een puike 7,4 op 10 op de online filmdatabase IMDb, op basis van de stemmen van meer dan 42.000 kijkers.

True Grit (2010)

Het beste bewijs van het genie van de Coen broertjes. Hun gelauwerde herwerking was goed voor liefst 10 Oscarnominaties, waarvan echter geen enkele verzilverd werd.

De remake maakte deel uit van een bescheiden revival van het westerngenre die zich tussen eind jaren 90 en medio jaren 2010 afspeelde, met films als ‘Hell or High Water’ (2016), ‘The Homesman’ (2014), ‘Django Unchained’ (2012), ‘No Country For Old Men’ (2007), ‘The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford’ (2007) en de remake van ‘3:10 To Yuma’ (2007). 
 
De versie van de Coen broers is bijwijlen komisch, maar evenzeer diep melancholisch. De remake focust meer op het standpunt van Mattie, zoals in het originele boek, en is meer trouw aan de setting van Oklahoma. 

De veertienjarige Mattie Ross (Hailee Steinfeld) wil wraak voor de moord op haar vader. Ze zoekt hulp bij U.S. Marshall Rooster Cogburn om de moordenaar – Tom Chaney (Josh Brolin) – te vatten. Cogburn heeft eerst enkele bezwaren tegen het plan, maar stemt dan toch toe. Bedoeling is om Chaney in de val te lokken op het territorium van de Indianen. Maar de tijd dringt en Texas Ranger La Boeuf (Matt Damon), die Chaney wil oppakken voor een andere moord, dreigt roet in het eten te gooien. De mannen willen absoluut niet met elkaar samenwerken.

Samengevat kunnen we stellen dat deze versie meer trouw blijft aan het boek van Charles Portis uit 1968. De film uit 2010 scoort 7,6 op 10 op online filmdatabase IMDb, op basis van 313.000 publieksstemmen.

Bekijk ‘True Grit’ vanavond om 20u40 op VTM4, of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je de film tot 36 uur later wanneer jij wil!
 

Films

Bekijk alles
Top